EO

Boeing vernieuwt samenwerking met Nederlandse overheid en industrie

07 maart 2019 om 15:13 uur -

Boeing vernieuwt samenwerking met Nederlandse overheid en industrie

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan intensiever samenwerken met lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing. De partijen dragen zo bij aan innovatie, toelevering, productie en onderhoud van defensiemateriaal, stelt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) die vorige week een intentieverklaring met Boeing ondertekende. “Met industriële participatie wordt onze nationale veiligheid beter beschermd en de hiervoor benodigde technologische basis versterkt.”

De samenwerking levert de komende jaren honderden miljoenen euro's op voor Nederlandse ondernemers en onderzoekers. Het gaat daarbij om industriële participatie in diverse programma's zoals de upgrade van de Apache helikopters. De afgelopen vier jaar bedroeg de gemiddeld gerealiseerde industriële participatie in Nederland bijna 300 miljoen euro. De totale bijdrage van Boeing aan de Nederlandse economie in de afgelopen twee decennia is inmiddels opgelopen tot boven de drie miljard euro.


Keijzer: "Deze overeenkomst is een goed voorbeeld van hoe de Rijksoverheid via de Defensie-Industrie Strategie onze kenniseconomie bevordert. Nederlandse ondernemers, onderzoekers en toeleveranciers, waaronder ook MKB'ers als Quinteq en KVE, krijgen hiermee ook mogelijkheden voor hun innovatieve producten op de mondiale defensiemarkt."

 

Vliegwielen en composieten

Met behulp van industriële participatie hebben de Nederlandse MKB-onderneming Quinteq Energy Storage uit Lent, Boeing en Defensie een gezamenlijk project voor de ontwikkeling van een volledig vrij draaiend vliegwiel opgestart als alternatieve opslag methode voor energie. Deze buffer maakt het onder meer mogelijk om op een militair terrein pieken in de energievraag op te vangen en verduurzaamt deze.


Een ander voorbeeld is het Haagse KVE. Dit innovatieve MKB-bedrijf blinkt uit in het samenvoegen van verschillende kunststof composieten door het gebruik van elektromagnetische velden. Deze productiemethode bespaart energie en gewicht. De lichtgewicht materialen van KVE worden door Boeing gebruikt voor verschillende typen vliegtuigen en helikopters.

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden