EO

Print en test je eigen proefstaaf op de RapidPro

06 maart 2019 om 10:15 uur -

Print en test je eigen proefstaaf op de RapidPro

Nu 3D printen of additive manufacturing het experimentele stadium voorbij is en inmiddels voor structurele onderdelen word gebruikt, is het van levensbelang om de materiaaleigenschappen van de prints te monitoren. Hartech meet- & testapparatuur levert hiertoe trekbanken aan fabrikanten van 3D printers en in toenemende mate aan gebruikers. Op RapidPro kan iedereen een zelfgeprint object laten testen,

Bij 3D printen worden door de fabrikant van het metaalpoeder of filamenten ook de materiaaleigenschappen opgegeven. Maar nu maken we het uiteindelijke materiaal zelf in een machine met soms wel honderden variabelen. Bij foutieve instellingen of een niet goed werkende machine kan de print veel minder sterk zijn dan verwacht. Ook kan het voorkomen dat er veel verschil zit in de X, Y of Z oriëntatie. De failure modus of het breukvlak ziet er ook heel anders uit dan gespoten, gewalst of gegoten materiaal. 3D geprint materiaal kan de treksterkte van gespoten, gewalste of gegoten materialen benaderen.

 

De oplossing

Voor onderdelen die er toe doen kan men een platte (dogbone) of ronde (DP5 of DP10) proefstaaf mee printen in de X, Y en Z richting om een materiaaltest uit te voeren. Als alternatief kan ook het volledige product getest worden. De stijfheid van een product kan gemeten worden op een product dat nog gebruikt gaat worden. Voor het meten van de trek- of druksterkte met rek moet men een product opofferen. Uit de treksterkte kan men al zeer veel afleiden maar ook het meten van de hardheid en kerfslagwaarde (taaiheid/brosheid bij bepaalde temperatuur) kan noodzakelijk zijn.


Via deze link kunt u een CAD file downloaden met een grote (kunststof) en kleine (metaal) dogbone proefstaaf. Deze print kan tijdens de beurs op stand 18 beproefd worden. Het spannings-rekdiagram stuurt Hartech na de beurs per mail toe.

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden