EO

Koning opent Microsoft Quantum Lab op TU Delft campus

22 februari 2019 om 13:54 uur -

Koning opent Microsoft Quantum Lab op TU Delft campus

Koning Willem Alexander heeft op 21 februari het Microsoft Quantum Lab geopend op de campus van de TU Delft. Microsoft versterkt QuTech, waar men werkt aan de ontwikkeling van de kwantumcomputer en kwantuminternet. Microsoft was al een van de belangrijkste bedrijven die intensief met de Delftse kwantumonderzoekers samenwerken.

Het waarmaken van de kwantumbeloften vraagt de komende jaren ingrijpende investeringen in geld, tijd en inspanning. "De ontwikkeling van de kwantumcomputer vereist een gezamenlijke inspanning van wetenschap, overheid en bedrijfsleven", stelt Ronald Hanson, wetenschappelijk directeur van QuTech. "We zijn heel blij met de steun die we van de Nederlandse overheid krijgen, maar nog meer samenwerking - op nationaal en internationaal niveau - is de komende jaren zeker nodig."


De samenwerking met het bedrijfsleven is hierbij essentieel, daarom zijn TU Delft en TNO blij met de komst van het Microsoft Quantum Lab naar de campus. Bij het Microsoft lab zal gewerkt worden aan qubits gebaseerd op majoranadeeltjes. Dat gebeurt onder leiding van Leo Kouwenhoven, die in 2012 als hoogleraar in Delft de eerste bewijzen vond van het majoranadeeltje. De majorana-qubits vormen een van de drie roadmaps waaraan QuTech werkt. Hanson: "Majoranadeeltjes zijn een mogelijke kandidaat voor qubits; op dit terrein werken we intensief met Microsoft samen. Daarnaast werken we met andere partners ook aan andere mogelijke oplossingen om qubits te maken, bijvoorbeeld met stikstofatomen ingebouwd in een diamantrooster of met elektrische stromen in supergeleidende circuits. Vooral de wisselwerking tussen de verschillende groepen en de uitwisseling van kennis tussen de roadmaps maakt dat Delft als een belangrijke plek voor kwantumonderzoek wordt gezien. Met de komst van het lab van Microsoft is die positie nog een stuk sterker geworden."


Lees ook: ‘Delft kan uitgroeien tot Europese top-kwantumhub’

En: Microsoft intensiveert kwantumsamenwerking met Qutech 


 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden