EO

ASML struikelt naar een volgend record

24 januari 2019 om 12:14 uur -

ASML struikelt naar een volgend record

ASML heeft een topjaar achter de rug. Met 10,94 miljard euro over 2018 heeft de omzet de 8,96 miljard euro van 2017 met 20% overschreden. En het bedrijf verwacht dat er dit jaar iets vergelijkbaars gebeurt. Op het moment gaat het echter even niet zo gemakkelijk. Afnemers hebben bestellingen op het laatste moment uitgesteld en brand bij toeleverancier Prodrive maakt dat ASML een deel van zijn bestellingen niet kan afronden. En dan is er nog de schikking met Nikon.

In het laatst kwartaal van 2018 boekte ASML nog een recordomzet van 3,14 miljard euro, maar de verwachting voor het lopende kwartaal ligt liefst een miljard lager. Dit komt volgens topman Peter Wennink vooral doordat de klanten bestellingen voor litho systemen hebben uitgesteld naar het tweede halfjaar.

 

Verder ligt een deel van de productie stil doordat Prodrive niet kan leveren. "Ons beleid is dat we voor ieder onderdeel minimaal twee toeleveranciers hebben, die elkaar in dit soort gevallen kunnen vervangen", zegt Wennink in het Eindhovens Dagblad . "Bij Prodrive gaat het in enkele gevallen om zulke geavanceerde onderdelen, dat het te duur zou zijn om op twee plekken de ontwikkelkosten te betalen. We moeten leveringen dan ook naar het tweede kwartaal verplaatsen." Het gaat daarbij om machines van 5 tot 50 miljoen die het bedrijf niet af kan maken omdat de onderdelen zijn verbrand. "Ook onderdelen om machines bij klanten een upgrade te geven verschuiven we. Zo'n upgrade kost soms 25 tot 30 miljoen euro."


Een patentruzie met Nikon, dat het Veldhovense bedrijf in 2017 aanklaagde, is geëindigd in een intentieovereenkomst. Die heeft een negatief effect van 131 miljoen euro op de bruto winst over 2018, die ruim 5 miljard bedraagt. Netto blijft daar 2,60 miljard euro van over, tegen 2,07 miljard een jaar eerder.


In het laatste kwartaal zijn er vijf nieuwe EUV-systemen besteld. Dat betekent dat er dit jaar dertig van deze meer dan 100 miljoen euro kostende systemen zullen worden geleverd.

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden