EO

Lightyear opent productiehal en showroom in Helmond

07 januari 2019 om 08:46 uur -

Lightyear opent fabriek in Helmond

Op de Helmondse Automotive Campus is de 3000 m2 grote hal geopend waarin de eerste Lightyear One zal worden gebouwd. Dit is de eerste commerciële zonne-elektrische familie auto ter wereld. Een deel van de hal dient als showroom en kan sinds deze week worden bezocht door potentiële kopers.

De ‘plugin' elektrische 4-deurs 5-zitter (2+3), crossover-coupé is specifiek ontwikkeld als zonneauto, niet slechts als een EV met zonnecellen. De vereiste hoge efficiëntie wordt bereikt door een combinatie van een laag gewicht, (elektrische) drive train efficiëntie en aerodynamica.


De auto, die werd ontwikkeld door voormalige Solar Challenge teams van de TU Eindhoven, maakt bijvoorbeeld gebruik van in-wielmotoren. Er zijn geen tandwieloverbrenging, geen transmissie, geen differentieel en geen aandrijfassen. Hierdoor wordt er bespaard op gewicht, ruimte en bewegende delen; het onderhoud is minder, de levensduur langer, en de ontwerpvrijheid groter - waardoor weer een betere aerodynamica en gewichtsreductie kan worden gerealiseerd.

 

Snel laden

De efficiëntie maakt het ook mogelijk om sneller op te laden (in km/uur) en vermindert laadproblemen; een Lightyear One opladen in de zon gaat sneller dan de meeste EV's op een normaal stopcontact. Speciale zonnecellen op het dak en de ‘motorkap' laden de auto de gehele dag, iedere dag, gedurende de gehele levensduur. De efficiëntie van de Lightyear One is volgens de makers 2,3 x beter dan vergelijkbare beste EV's in de markt.


De Lightyear One heeft een range of maximaal 800 km en kan tot 20.000 km per jaar rijden, puur op zelf opgewekte zonne-energie. Dit is uiteraard afhankelijk van de locatie. In Nederland bijvoorbeeld bereikt het team maximaal 10.000 zonne-kilometers per jaar.

 

Opschalen

De fabriekshal is het afgelopen jaar gebouwd. In die tijd heeft de scale-up ook honderd mensen in dienst genomen, de meesten op de afdeling R&D. Het is de bedoeling dat het eerste model in 2020 op de markt komt voor consumenten. Dit pioneer-model heeft een bereik van zo'n 400 km en zal ongeveer 120.000 euro kosten. Vanaf 2025 hoopt Lightyear de productieschaal te vergroten binnen Europa, om zijn zonne-auto's in 2030wereldwijd beschikbaar te hebben.

 

Reacties (1)

Het gebrek aan visie bij de VOC mentaliteit politieke leiders, maakt dat we als NL onvoldoende profijt hebben van deze prachtige ontwikkeling. Het zou voor elke Nederlander mogelijk moeten zijn om zo een vehicle te kunnen rijden. Ik begrijp dat NL € 0 subsidie geeft en EU € 12 mio. Een gemiste kans voor NL en de EU en wellicht dat China wel warm wordt voor een massale productie?
willem, 3 mei 2019 13:42
 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden