EO

Energie-investeringsaftrek breidt uit met energietransitie

02 januari 2019 om 14:10 uur -

Nieuw: elektrificatie en het gebruik van waterstof worden aangemoedigd.

Ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken kunnen in 2019 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Een grote wijziging dit jaar betreft de nadruk op elektrificatie en het gebruik van waterstof.

Het budget voor de EIA in 2019 bedraagt 147 miljoen euro. Bedrijven die investeren in technieken die op de Energielijst staat kunnen tot 45% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

 

Waterstof

Een nieuwe techniek op de lijst is het lokaal produceren van waterstof door elektrolyse, waarna het waterstof wordt bijgemengd met aardgas. Dit zal de vermindering van het gebruik van aardgas ondersteunen. Daarnaast stimuleert de EIA de afvang en de opslag van CO2.

 

Isolatie procesinstallaties

Ook nieuw is isolatie voor bestaande procesinstallaties in de industrie. Eneveens is er vanaf 2019 een focus op de opslag van duurzaam geproduceerde warmte en elektriciteit. En er is een nieuwe code voor het bevorderen van systeemintegratie op het net. Zo is er een nieuwe techniek opgenomen welke automatisch productie-installaties van fabrieken aan of uit zet om het schommelende energie-aanbod van duurzame energie op het net te balanceren.

 

Warmtepompen

Een andere opvallende wijziging is de aparte opname van warmtepompen waarbij gebruik wordt gemaakt van een halogeenvrij koudemiddel.

 

Niet op de lijst

Technieken die niet op de Energielijst staan, kunnen onder een generieke code alsnog worden aangemeld voor de EIA. De techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing.


Meer informatie

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden