EO

Nieuw onderzoekscentrum voor grootschalige CO2-vrije productie waterstof

20 december 2018 om 18:35 uur -

Het Hydrohub-gebouw

ECN part of TNO gaat de grootschalige duurzame productie van waterstof middels water-elektrolyse onderzoeken in het Energy Transition Centre van de Hanzehogeschool Groningen, de zogeheten Hydrohub. Waterstofgebruikers en technologieleveranciers kunnen zich aansluiten bij het lopende onderzoeksprogramma.

De Hydrohub is een initiatief van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) waarin 13 organisaties samenwerken. Doel is om nog voor 2030 kostenefficiënt, grootschalig en CO2-vrij waterstof te produceren in Nederland.


Ook andere kennisinstellingen en bedrijven kunnen de Hydrohubs elektrolyse-installaties van een halve megawatt innovaties gebruiken om uit eigen lab te onderzoeken en testen. Bij onderzoeken op die schaal wordt duidelijk of er nieuwe problemen de kop opsteken en hoe de technologie zich zal gedragen bij opschaling. Als de elektrolyse-technologie in de Hydrohub eenmaal goed werkt, is deze volgens de initiatiefnemers snel te vertalen naar een elektrolyse-installatie op industriële gigawattschaal.

 

Groene waterstof productie

In Nederland produceert de industrie jaarlijks zo'n 800.000 ton waterstof voor gebruik in de eigen productieprocessen. Dat gebeurt nu door aardgas bij hoge temperaturen om te zetten in waterstof en CO2. Door over te gaan op elektrische productie van waterstof slaat de industrie twee vliegen in één klap: zowel het aardgasgebruik als de CO2-uitstoot verminderen fors. Daarvoor zijn elektrolyse-installaties nodig die met behulp van duurzaam opgewekte stroom water op grote schaal, goedkoop en efficiënt kunnen omzetten in waterstof en zuurstof.

 

Lage-temperatuur waterelektrolyse

De partners onderzoeken de ontwikkeling van de Alkaline en Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolyse technologie. Dit zijn de twee nu commercieel beschikbare technologieën die nog veel goedkoper moeten worden. Voor beide typen worden stapelingen van elektrolysecellen geïnstalleerd, zogenaamde stacks. Belangrijk is dat bij de stacks die in de Hydrohub worden geïnstalleerd, de grootte van de cellen representatief is voor de grootte van de huidige commerciële systemen. Alleen dan is het mogelijk om de testresultaten te vertalen naar de prestaties van grote systemen.

 

Opschaling

De huidige beschikbare elektrolyse-installaties met een vermogen van enkele megawatts zijn veel te klein om de industrie van waterstof te voorzien. Om helemaal over te schakelen op duurzame waterstof heeft de industrie elektrolyse-installaties nodig met een totaal vermogen van vele gigawatts. Deze installaties moeten relatief goedkoper zijn in aanschaf en veel slimmer dan de huidige kleine installaties. Daarnaast moeten ze betrouwbaar zijn en onderhoudsarm.

 

Petten

In het elektrochemische laboratorium in Petten, genaamd het ‘Faraday lab', werkt ECN part of TNO aan de ontwikkeling van waterstofproductie met behulp van PEM elektrolyse. Hoe kunnen we goedkopere en beschikbare materialen gebruiken en tegelijkertijd ook de levensduur en efficiëntie vergroten van het elektrolyse proces. De ontwikkeling wordt samen gedaan met Nederlandse toeleveranciers van bijvoorbeeld membranen en coatings. Hierbij worden bijvoorbeeld met behulp van duurtesten innovatieve materialen onderzocht op een kleine schaal. Maar ook wordt gekeken hoe je de fabricageprocessen voor elektrolysers kunt verbeteren en opschalen. Deze aspecten samen leiden tot verbeteringen in het ontwerp van de elektrolyser die uiteindelijk op een representatieve schaal moeten worden toegepast.


De combinatie van het Faraday laboratorium en het Hydrohub onderzoekscentrum dienen ervoor om te zorgen dat er meer kennis en ervaring beschikbaar komt over de ontwikkeling en inzet van waterstofproductie door middel van waterelektrolyse. ECN part of TNO leidt het onderzoek op het gebied van PEM elektrolyse binnen de Hydrohub, en stelt ook faciliteiten van het Faraday lab ter beschikking.

 

Hele keten

ECN part of TNO is actief in de hele waterstofketen. Van optimalisatie van de waterstofproductie in het Faraday lab tot aan het gebruik van waterstof in mobiliteit en de toepassing in de chemische industrie binnen het VoltaChem-programma.
 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden