EO

Qlayers automatiseert het coaten van grote industriële oppervlaktes

03 december 2018 om 12:23 uur -

Bas Vollebregt (wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed Gemeente Delft), Josefien Groot (Qlayers) en Ruben Geutjes (Qlayers) Foto: Daniel Verkijk

De Delftse startup Qlayers heeft 300.000 euro startkapitaal gekregen voor de doorontwikkeling van hun printkop voor het coaten van grote industriële oppervlaktes, zoals olie- en gasterminals, schepen, bruggen en windmolens. De technologie stelt gebruikers in staat volautomatisch en gecontroleerd coatings aan te brengen, zonder dat er verfnevel vrijkomt. Hierdoor kunnen objecten gemakkelijk op locatie gecoat worden.

Op dit moment is er geen systeem op de markt dat verf automatisch kan aanbrengen zonder dat er schadelijke nevel vrijkomt. Het coaten van grote industriële objecten gebeurt daarom nog steeds voornamelijk met de hand, met kwasten, rollers en spuitapparatuur. Spuiten is de snelste optie, maar om spuitapparatuur te kunnen gebruiken, moet het object volledig worden ingepakt in een beschermende tent. Met het coaten van een opslagtank van 6000 m2 is maar liefst 15 man dan ook een hele week bezig. Daarnaast kan tijdens het spuiten tot de helft van de verf verloren gaan in de nevel. Dit is kostbaar en schadelijk voor mens en milieu. Daarnaast is het veelal gevaarlijk werk op ladders en stellages, en bepaalt de kundigheid van de steeds schaarser wordende coatingmedewerker het eindresultaat.

 

Sneller en netter coaten zonder nevel

Qlayers heeft met de ontwikkeling van de Slash100 een oplossing in handen voor dit probleem. Een printkop waarmee geautomatiseerd en gecontroleerd verf kan worden aangebracht op grote oppervlaktes, zonder verf te verliezen aan de omgeving. Doordat het coaten automatisch en gecontroleerd verloopt is er minder personeel nodig en heeft het eindresultaat een gegarandeerde laagdikte en kwaliteit. De printkop stelt de coatingbedrijven in staat om sneller beter werk af te leveren op locatie, met besparingen op personeel en verf, en zonder schadelijke effecten voor het milieu.

 

Ultieme controle over coatingproces en -omgeving

De technologie maakt het voor het eerst mogelijk om de manier waarop de verf op het oppervlak komt perfect te controleren en te sturen. De gecontroleerde omgeving waarin Qlayers de coating aanbrengt, maakt het in de toekomst mogelijk om ook functionele coatings met bijvoorbeeld weerstandverlagende eigenschappen te gaan aanbrengen. Het aanbrengen van zo'n weerstandverlagende coating op een schip of vliegtuig zorgt ervoor dat er minder brandstof verbruikt wordt, en er dus minder CO2 vrijkomt.

 

Liduina Hammer, fondsmanager van Uniiq, dat het geld verstrekt: "Het is bijna niet voor te stellen dat het coaten van grote schepen, wind turbine bladen, vliegtuigen en andere grote objecten nog steeds voornamelijk met de hand gebeurt. De innovatie van Qlayers zorgt voor een belangrijke stap in de coatingwereld. We zijn erg blij dat we de ontwikkeling van deze technologie ondersteunen."

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden