EO

Paulien Herder in NWO-bestuur Toegepaste en Technische Wetenschappen

03 december 2018 om 08:59 uur -

Paulien Herder

Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen benoemt Paulien Herder tot bestuurslid. Met Herder trekt TTW een bestuurder aan die opereert in een breed wetenschappelijk en industrieel veld. Haar functie gaat 1 januari in.

Herder is hoogleraar energiesystemen en energiesysteemintegratie aan de TU Delft. In haar onderzoek combineert ze technisch-wetenschappelijk onderzoek met sociale wetenschappen. Daarnaast is ze voorzitter van het Delft Energy Initiative, waarin de TU haar krachten op het gebied van energieonderzoek en onderwijs bundelt. Ook geeft ze mede leiding aan het Delftse programma e-Refinery, gericht op het decarboniseren van de chemische en energiesector. Verder is Herder captain of science van het topteam van de topsector Energie, met speciale aandacht voor Systeemintegratie, Maatschappelijk Verantwoord Innoveren, Digitalisering en de Human Capital Agenda.


"Zelf zit ik midden in het energie-transitie-onderzoek, maar deze transitie is natuurlijk nauw verweven met uitdagingen op het gebied van mobiliteit, digitalisering, maar ook met vergrijzing en educatie", aldus Herder. "Deze complexiteit vereist dat Nederland een ijzersterk onderzoeksklimaat behoudt, dat direct impact heeft op de praktijk. Ik hoop vanuit TTW daar mijn steentje aan te kunnen bijdragen."

 

Ervaren en sterke bestuurder

Voorzitter Jaap Schouten: "Paulien Herder is een ervaren en sterke bestuurder die goed in staat is om mensen bij elkaar te brengen. Ze heeft een breed netwerk in de academische wereld en in de industrie, binnen Nederland en daarbuiten, in verschillende toepassingsgebieden die voor het domein TTW van belang zijn. Bovendien heeft ze een heldere visie op wat van belang is voor technisch-wetenschappelijk onderzoek, technologie-ontwikkeling en innovatie in Nederland."

 

Geen onbekende

Herder is geen onbekende van TTW. Ze maakte eerder deel uit van de commissie die het functioneren onderzocht van Technologiestichting STW, de voorganger van NWO-domein TTW. De commissie was toen ‘ronduit positief' en oordeelde dat STW de technische wetenschappen in Nederland ijzersterk bediende. Daarnaast deed de commissie enkele aanbevelingen om STW (en het toen nog toekomstige TTW) sterker te maken. Men raadde STW bijvoorbeeld aan de interactie te versterken tussen onderzoekers en de private partijen waarmee zij samenkomen. Ook zou STW meer ruimte moeten geven aan explorerend technisch-wetenschappelijk onderzoek.


Herder volgt Isabel Arends op.


Het TTW-bestuur per 1 januari:

  • Jaap Schouten (voorzitter)
  • Paulien Herder
  • Karin Sluis
  • Margrethe Jonkman
  • René Penning de Vries
  • Wiro Niessen
 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden