EO

Tata's volgende HIsarna-plant gaat aan IJmuidens neus voorbij

27 november 2018 om 09:56 uur -

Tata Steel medewerker (rechts) geeft uitleg aan EU-medewerkers over het HIsarna-project. (Foto: Archief 2015)

Tata Steel kiest onverwacht niet voor IJmuiden voor het 400.000 tons vervolg op de HIsarna pilot-plant. De nieuwe proeffabriek komt in de Indiase stad Jamshedspur.

Dat meldt de Volkskrant.


De keuze voor Jamshedspur is onverwacht, omdat de pilot-plant met een capaciteit van 60.000 ton ruwijzer in IJmuiden staat. HIsarna is een in IJmuiden bedacht en ontwikkeld alternatief voor het hoogovenproces, waardoor je vloeibaar ruwijzer kunt maken met 20% minder CO2-uitstoot. Bij een recente proef met duurzame biomassa werd zelfs een reductie van 50% gerealiseerd. En als je CCS toepast, het afvangen en opslaan / gebruiken van CO2, dan is volgens Tata een reductie van 80% mogelijk.


De IJmuidense installatie is inmiddels onderdeel geworden van de configuratie op de site en wordt gebruikt om de HIsarna-technologie verder te ontwikkelen. De 400.000 tons pilot-plant komt echter in India. Vervolgens wordt er opgeschaald naar een capaciteit van 1 miljoen ton. Dan zit je heel dicht op het commercieel beschikbaar komen van de technologie. Een woordvoerder van Tata Steel Nederland benadrukt dat staalbedrijven in de hele wereld dan een HIsarna-installatie kunnen bouwen, dus ook het huidige Tata Steel IJmuiden.

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden