EO

Ir. A. Davidson Award voor ‘ras-ontwerper’ Lennino Cacace

19 november 2018 om 15:33 uur -

Lennino Cacace (rechts) met Dick Harms (links) en juryvoorzitter Toon Hermans (midden)

Tijdens de achttiende editie van de Precisiebeurs in Veldhoven werd onder auspiciën van de DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) de Ir. A. Davidson Award uitgereikt aan Lennino Cacace. Cacace is eigenaar van AC Optomechanix, ingenieursbureau voor optomechanica en precisietechniek. Hij ontving de prijs voor zijn ‘hoogstaande ontwerpen van complexe optische systemen en sensoren en zijn bijdragen aan het onderwijs in de optomechatronica’.

De Ir. A. Davidson Award uit dient ter stimulering van jong talent en is bedoeld voor een jonge precisietechnoloog die enige jaren werkzaam is in een bedrijf of een instituut en aantoonbaar prestaties heeft geleverd die intern en extern worden erkend. Tevens moet hij/zij door zijn/haar enthousiasme voor het vakgebied een positieve uitstraling hebben naar jeugdige collega's.


De prijs is vernoemd naar de autoriteit op fijnmechanisch gebied bij Philips in de jaren vijftig en zestig. Hij wordt elke twee jaar uitgereikt, dit jaar voor de zesde keer, en omvat een oorkonde, een geldbedrag en een trofee. Deze trofee, gemaakt door de Leidse Instrumentmakersschool (LiS), verbeeldt de handboekenreeks voor de fijnmechanische techniek waarmee Davidson de basis legde voor de constructeurs-community van Philips.

 

Complexe optiek

De keuze voor Lennino Cacace was unaniem. Hij deed Werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven en studeerde cum laude af. Vervolgende promoveerde hij er in 2009 bij hoogleraar regeltechniek Maarten Steinbuch op het ontwerp van een meetkop voor de geavanceerde meetmachine Nanomefos, die door TNO is ontwikkeld voor freeform metrologie. In 2006 had hij al zijn eigen bedrijf opgericht, AC Optomechanix, een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in optomechanica en precisietechniek. Cacace heeft diverse complexe sensoren ontwikkeld en werkte onder meer voor de lithografiemachinebouwers ASML en Liteq. Bij laatstgenoemd bedrijf, nu onderdeel van Kulicke & Soffa, vervulde hij de rol van optisch-mechatronische system engineer voor Liteq's waferstepper voor packaging van chips. Tevens verzorgde hij een groot deel van het optisch ontwerp, inclusief het mechatronisch ontwerp van de optische kolom van de machine.

 

Onderwijs in optomechatronica

Sinds anderhalf jaar is Cacace betrokken bij de nieuwe master Optomechatronica die aan de TU Delft is opgezet. In zijn eigen college Optomechatronica geeft hij een goed overzicht van zowel de systeemaspecten als de constructieve, optische en zelfs elektronische aspecten van het ontwerpen van een optisch systeem. Dit vak zal ook in Eindhoven worden gegeven, in een vorm die is toegesneden op de industrie.


"Er zijn weinig werktuigbouwers die zich al tijdens hun studie zo goed hebben verdiept in de optica. Tegelijk is Lennino een goede constructeur. Bijzonder is ook dat hij duidelijk een visie op het vak heeft en die succesvol in de master en het vak Optomechatronica heeft weten in te brengen." Aldus de jury, die Lennino Cacace kenschetst als een perfectionistische, leergierige, hulpvaardige en zeer integere ras-ontwerper. "Hij is zowel theoretisch als praktisch en experimenteel zeer vaardig en handig en wil zijn kennis graag doorgeven."

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden