EO

Onderzeese groene stroomkabel landt in Eemshaven

14 november 2018 om 13:19 uur -

Onderzeese groene stroomkabel landt in Eemshaven

De kabel van de onderzeese elektriciteitsverbinding die tussen Nederland en Denemarken wordt gelegd is aan land gebracht in Eemshaven. Vanaf het schip Ulisse op de Waddenzee werd de kabel via een eerder geïnstalleerde pijp in de dijk aan land getrokken. Nu zal de kabel worden verbonden aan het converterstation dat 1 kilometer verderop in Eemshaven is gebouwd.

De Cobracable wordt gerealiseerd door hoogspanningsnetbeheerder TenneT en haar Deense counterpart Energinet. Kabelproducent Prysmian is verantwoordelijk voor de productie en installatie van de 325 kilometer lange elektriciteitskabel die een aluminium geleider heeft met doorsnede van 2500 mm2 en een capaciteit van 700 MW op een spanningsniveau van 320 kV gelijkspanning. De diameter van een enkele kabel is 147,3 mm en het gewicht in water is 30 kg/m.


De kabelverbinding bestaat uit twee gebundelde hoogspanningsgelijkstroomkabels (high Voltage Direct Current - HVDC) die vanaf een speciaal kabellegschip minimaal 1,5 meter in de bodem van de Noordzee wordt gelegd. Midden volgend jaar wordt het laatste kabeldeel van 20 kilometer gelegd in het Nederlands/Duitse Waddenzee gebied. Na een testperiode zal de complete kabelverbinding in het derde kwartaal van 2019 in bedrijf zijn.

 

Onderzeese elektriciteitskabel

De Cobracable loopt via het Duitse deel van de Noordzee naar Endrup (Denemarken). De verbinding is uitgevoerd als een hoogspanningsgelijkstroomkabel, omdat er dan weinig verliezen optreden.

 

Converterstation

Twee converterstations op land, één in Nederland en één in Denemarken, zijn nodig om de kabel te kunnen aansluiten op het hoogspanningsnet. In de converterstations wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom en vice versa. De transformator zorgt ervoor dat de spanning van de converter (320 kV) aangepast wordt aan de spanning van het Nederlandse (380 kV) en Deense (400 kV) net.

 

De kabel dient voor een betere uitwisseling van duurzaam opgewekte energie, een reductie van de CO2 uitstoot en een meer geïntegreerde Europese energiemarkt. Daarnaast draagt hij bij aan de netstabiliteit in Nederland en Denemarken. De transportcapaciteit wordt geveild.

 

Overige onderzeese elektriciteitskabels

De Cobracable is niet de eerste onderzeese elektriciteitsverbinding die TenneT aanlegt. In 2008 realiseerde het bedrijf al de NorNed-kabel tussen Nederland en Noorwegen (capaciteit: 700 MW, lengte: 580 km) en in 2011 de BritNed-kabel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk (capaciteit: 1000 MW, lengte: 260 km). Naast de nieuwe Cobracable is TenneT momenteel bezig met de aanleg van NordLink. Deze onderzeese kabel tussen Duitsland en Noorwegen krijgt een capaciteit van 1400 MW en zal naar verwachting in 2020 gereed zijn.

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden