EO

Nieuwe smart factory voor motorframes Ariane 6 raket

12 november 2018 om 11:10 uur -

“De nieuwe productiefaciliteit van Airbus is van belang voor de ontwikkeling van ruimtevaart, maar ook voor de werkgelegenheid en innovatie in Nederland,” benadrukte minister-president Rutte in zijn openingsspeech.

Minister-president Rutte heeft vorige week de nieuwe productiefaciliteit van Airbus Defence and Space Netherlands in Oegstgeest geopend. De 5000 m2 grote industrie 4.0 smart factory biedt Airbus plaats voor de ontwikkeling, samenbouw, het testprogramma en de kwalificatie van de motorframes voor de onderste en bovenste brandstoftrap van de Ariane 6 raket.

ArianeGroup - in opdracht van ESA industrieel hoofdaannemer van het ontwikkelingsprogramma en productie van de Europese Ariane 6 - tekende in juni 2017 het contract met Airbus Nederland voor de ontwikkeling en productie van de Ariane 6 Vulcain Aft Bay (VUAB) en de Vinci Thrust Frame (VITF). Dit leidde tot het besluit voor de bouw van een nieuwe industrie 4.0 productiefaciliteit voor de ontwikkeling en productie van de Ariane 6 structuren, alsook voor de Vega-C tussentrap. Om de uitdagende commerciële doelstellingen van het Ariane 6 programma te behalen, koos Airbus Nederland daarbij voor een drastisch nieuwe aanpak van het industrialisatie- en productieproces. "Deze hypermoderne productiefaciliteit is in een recordtijd van tien maanden gebouwd en uitgerust met innovatieve oplossingen, zoals een gerobotiseerde en gedigitaliseerde productlijn," aldus CEO Arnaud de Jong.

 

Transport

Voor een maximaal effect is gekozen voor co-locatie van de belangrijkste leveranciers (en hun machines) in de nieuwe Airbus faciliteit (shop-in-shop). Door de ligging aan het water ontstaat een directe route naar de zeehaven Rotterdam, waardoor het grote VUAB motorframe (diameter 5,4 m, hoogte 5,2 m) relatief veilig en snel getransporteerd kan worden naar de klant, ArianeGroup in Les Mureaux, Frankrijk. Het VITF motorframe wordt met wegtransport naar Bremen vervoerd. Vanuit deze locaties worden de geïntegreerde onderdelen voor de Ariane 6 verscheept naar het Europese lanceerplatform Kourou in Frans Guyana.

 

Industrie 4.0

Airbus Nederland zet in de faciliteit in op innovatieve industrie 4.0 methoden om te kunnen anticiperen of het verwachte aantal van 24 motorframes per jaar (12 VUAB's en 12 VITF's). Belangrijke elementen in de industrialisatie-aanpak zijn:

  • Een geïntegreerd ontwerp- en productieproces;
  • Het concept voor de samenbouwframes en het gereedschap (jig & tool concept) voor de samenbouw dat gebaseerd is op een flow process, waarbij de verschillende samenbouwframes op luchtvoeten kunnen worden verplaatst naar een volgend werkstation;
  • De inzet van smart manufacturing, zoals de automatisering van de productie, een papierloze fabriek (onder meer door gebruik van augmented reality) en de inzet van lean principes.
 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden