EO

Ahold Delhaize en TU Delft starten onderzoekslab retail-robotica

12 november 2018 om 09:26 uur -

Ahold Delhaize en TU Delft starten samenwerking in robotica

Ahold Delhaize gaat samen met de TU Delft, RoboValley en Yes!Delft nieuwe toepassingen van robotica verkennen in de retail sector. Zij doen dit in het AI for Retail (Air)Lab Delft. De samenwerking bestaat uit een onderzoeksprogramma naar oplossingen voor de hele retailketen, van magazijn en winkel tot klant. Daarnaast komt er een test site komen in RoboValley waar onderzoekers met partners, studenten en start-ups robotprototypes kunnen bouwen en testen. Deze test site zal naar verwachting begin 2019 haar deuren openen.

Aan de TU Delft werken onderzoekers aan een nieuwe generatie robots die ze leren om te gaan met de onvoorspelbaarheid van de ‘echte wereld'. Er liggen grote uitdagingen om robots en mensen effectief en veilig met elkaar te laten samenwerken in een ongestructureerde omgeving. In deze robots komen veel verschillende wetenschappelijke disciplines bij elkaar, zoals mechatronica, ‘control' en kunstmatige intelligentie, maar ook mens-machine interactie, ethiek en veiligheidstechologie.


Professor Martijn Wisse, directeur van het TU Delft Robotics Institute, en principal investigator van AirLab Delft: "Wetenschappers gaan bijvoorbeeld onderzoeken hoe je een robot kunt leren om wisselende taken te verrichten en methoden ontwikkelen om de bewegingen en coördinatie van robots en bezorgwagens te optimaliseren. Door deze nieuwe samenwerking kunnen wij problemen in ons dagelijks leven bestuderen via fundamentele vraagstukken in de robotica, zoals hoe een robot leert en zich veilig beweegt in een onvoorspelbare omgeving, hoe een robot veilig beweegt in een omgeving met mensen, en hoe je effectieve en efficiënte routes kunt plannen voor ‘last-mile delivery'".

 

AirLab

Het AirLab is deel van Icai, een open samenwerkingsverband van kennisinstellingen dat gericht is op AI-innovatie door middel van publiek-private samenwerkingen, gehuisvest op Amsterdam Science Park. Icai is opgebouwd rondom industrie-labs, meerjarige samenwerkingen tussen academische en industriële partners gericht op technologie- en talentontwikkeling. Naast het AIRLab Amsterdam voor onderzoek naar maatschappelijk verantwoorde algoritmes en transparante AI-technologie, wordt nu in Delft een AirLab opgericht op het gebied van robotica.

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden