EO

Brein inspiratie voor nieuwe generatie computers

30 oktober 2018 om 15:37 uur -

Brein inspiratie voor nieuwe generatie slimme computers

Dankzij een gift aan het Ubbo Emmius Fonds kunnen materiaal- wetenschappers, wiskundigen, compu- terwetenschappers en onderzoekers in kunstmatige intelligentie de komende zeven jaar aan de slag in het nieuwe onderzoekscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen: CogniGron.

Patronen herkennen

Het doel van CogniGron is om nieuwe 'slimme' materialen te ontwikkelen die zijn te gebruiken in computersystemen die op ons brein geïnspireerd zijn. Wetenschappelijk directeur Beatriz Noheda: "De huidige computers kunnen beter rekenen dan onze hersenen, maar ze zijn minder goed in het herkennen van patronen en inschatten van complexe situaties. Daarom heeft Google bijvoorbeeld energieverslindende supercomputers nodig om spraak naar tekst over te zetten, of plaatjes te herkennen."

 

Kijken naar neuronen

De nieuwe generatie computers waar CogniGron aan werkt, zal daarom niet puur digitaal zijn zoals huidige micro-elektronica. In plaats daarvan kijken de onderzoekers naar de neuronen in ons brein. Deze rekenen met allerlei verschillende waarden die afhankelijk zijn van de input die zij krijgen van hun buren. De interconnectiviteit van de elementen, het netwerk in die nieuwe materialen, is daarom heel belangrijk. De input kan ze gevoeliger of ongevoeliger maken, net als de zenuwcellen in het brein. Bij deze nieuwe computers verdwijnt de klassieke scheiding tussen geheugen en transistor - wat ze in principe sneller en zuiniger maakt.

 

Expertise samenbrengen

Voor het bouwen van dit soort nieuwe elektronica zijn nieuwe materialen nodig, die bijvoorbeeld een 'geheugen' hebben die eerdere input onthoudt. Die kunnen door het Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM) worden ontwikkeld. Het Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence kan intussen werken aan modellen om die materialen, en de netwerken daarin, optimaal in te zetten in ‘neurale netwerken', en aan algoritmes die er op kunnen draaien.

 

Wat zal dit uiteindelijk opleveren?

Professor dr. Noheda: "De komende jaren willen we bewijzen dat nieuwe materialen inderdaad een aantal van de gunstige eigenschappen van ons brein kunnen nabootsen. En dat we complexe systemen kunnen bouwen die de basis leggen van een nieuw type computer."

 

12 nieuwe professoren

CogniGron gaat van start met zo'n dertig promovendi en twaalf nieuw geworven hoogleraren. Daarnaast gaan ook onderzoekers die al aan de RUG werken (deels) binnen dit centrum aan de slag, in multidisciplinaire teams. Dit zijn vooral onderzoekers van het ZIAM en het Bernoulli Institute. De onderzoekers van CogniGron werken gewoon binnen deze onderzoeksinstituten. Hierdoor ontstaat synergie tussen de instituten en het onderzoekscentrum. Naast mensen draagt CogniGron ook ongeveer 5 miljoen euro bij aan de infrastructuur die nodig is voor het maken en bestuderen van nieuwe materialen.

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden