EO

MAVLab bouwt duikende drone voor Rijkswaterstaat

30 oktober 2018 om 15:28 uur -

De prijsuitreiking van de Drone Oscars

Een drone die kan worden ingezet om bijvoorbeeld blauwalg en botulisme op te sporen in het water. Dat is de Pelikaandrone. Onderzoekers en studenten van het Micro Air Vehicle Lab van de TU Delft (MaVLab) gaan samen met Rijkswaterstaat, bedrijven en andere overheden, aan de slag met de verdere ontwikkeling van deze drone. In 2018 wordt een drijvende drone ontwikkeld, in 2019 een duikende drone.

De Pelikaandrone kreeg tijdens het event ‘Drones in het Waterbeheer' van Rijkswaterstaat een ‘Drone Oscar' voor de meest innovatieve drone-oplossing voor waterbeheer. Johan Jacobs, directeur Innovatie bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, noemde het 'de meest innovatieve drone-oplossing voor waterbeheer'.

 

Pelikaan

Kevin van Hecke van het MaVLab: "De Pelikaandrone is een project waarin we twee nieuwe technologieën combineren om het waterkwaliteitsbeheer te verbeteren: drones en flow-cytometrie. Met een flow-cytometer (in dit geval van het bedrijf CytoBuoy) kun je precies en snel zien wat er in het water zit, maar daarvoor moet je wel snel verse watersamples kunnen verzamelen en aanleveren. Dat laatste gaan wij doen met een drone.


Door de drone uit te rusten met een multispectrale camera voor remote sensing, kan hij op een slimme en vernieuwende manier interessante locaties kiezen om de proefmonsters te nemen. Vervolgens wordt er precies gekeken wat er in de samples zit met de CytoSense, die automatisch kan determineren welke deeltjes er in het water zitten. Hiermee wordt in de toekomst snelle planktonanalyse mogelijk en kan er automatisch gecontroleerd worden op bijvoorbeeld blauwalg. Ons plan is om uiteindelijk ook onderwater proefmonsters te nemen met de drone. Daarom hebben we dit de Pelikaandrone genoemd."

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden