EO

Een groot wendbaar vliegtuig voor windenergie

30 oktober 2018 om 10:52 uur -

Het vliegtuig is met een kabel aan een lier verbonden. Door het patronen te laten vliegen, wordt de kabel uitgerold en wekt de lier stroom op, als een dynamo.

Ampyx Power en NLR hebben subsidie gekregen voor het optimaliseren van het ontwerp van een vliegtuig dat op grote hoogte windenergie opwekt. De bedrijven willen hun bestaande Airborne Wind Energy Systeem (Awes) opschalen naar een grootschalig megawatt-systeem dat 2000 huishoudens kan voorzien van groene stroom.

Lier werkt als dynamo

Het Awes van Ampyx Power is een compact systeem dat gebruik maakt van de harde wind boven de 200 meter. Een essentieel onderdeel is een vliegtuig dat met een kabel aan een lier verbonden is die zich op een platform bevindt. Door het vliegtuig autonoom te laten opstijgen en hoog in de lucht patronen te laten vliegen wordt de kabel steeds uitgerold, waardoor de lier gaat draaien en als een dynamo stroom produceert.

 

NLR en Ampyx Power willen nu een vliegtuig ontwikkelen voor AP4, de commerciële opvolger van het prototype AP3 dat momenteel wordt gebouwd. Martin Nagelsmit van NLR: " Uitgangspunt is dat het vliegtuig een aanzienlijke afmeting moet hebben en tegelijkertijd heel wendbaar moet zijn om zo effectief mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten energie op te opwekken. Wij zetten hiervoor onze expertise in op het gebied van vliegtuigontwerp, aerodynamische eigenschappen en software ontwikkeling."

 

Vervanging van offshore windturbines

AP4 wordt ontwikkeld voor de vervangingsmarkt van de eerste generatie offshore windturbines in Europa, als deze aan het einde van hun levensduur zijn. De bestaande funderingen kunnen hergebruikt worden om platforms op te plaatsen. Daarvandaan kunnen vliegtuigen met een katapult worden gelanceerd en met behulp van de kabel ook weer landen voor bijvoorbeeld onderhoud of reparatie. Het nieuwe systeem zal effectiever, stiller en goedkoper zijn dan de huidige windturbines en minder onderhoud vergen. Omdat het een klein en handzaam systeem is, kan het op veel plekken in de wereld ingezet kunnen worden, zowel offshore, als onshore.

 

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden