EO

EU sponsort QuTech-blauwdruk voor versnelde ontwikkeling kwantuminternet

29 oktober 2018 om 14:44 uur -

EU sponsort QuTech-blauwdruk voor versnelde ontwikkeling kwantuminternet

De Europese Commissie geeft tien miljoen euro voor de ontwikkeling van een blauwdruk voor een toekomstig kwantuminternet. Deze blauwdruk wordt ontwikkeld door de Quantum Internet Alliance, een consortium van Europese kwantumonderzoeksgroepen en hightechbedrijven onder leiding van het Delftse QuTech.

Doel van het consortium is het ontwikkelen van de technologie die nodig is voor een kwantuminternet, teneinde de Europese industrie een leidende rol te geven in deze opkomende sector. De door de EU toegekende middelen maken deel uit van een eerste fase van de financiering van het tienjarige Flagship Programme van één miljard euro.


Om de potentiële impact van het kwantuminternet daadwerkelijk te realiseren is volgens QTech een langdurige gerichte inspanning nodig. Zo moet verstrengeling bijvoorbeeld veel sneller kunnen worden gecreëerd dan het verloren gaat. Met de financiering zal de Quantum Internet Alliance de eerste kwantumprocessornetwerken met meerdere knooppunten opzetten en de basis leggen voor kwantum-repeatertechnologie om kwantumbits lange afstanden af te laten leggen. Ook wordt gewerkt aan het ontwikkelen van de eerste software- en netwerkstacks om daarmee de schaalbare ontwikkeling van software en besturing mogelijk te maken en zo kwantuminternet echt bruikbaar te maken.


"We zijn nu heel dicht bij de bouw van de eerste kwantumnetwerken met drie of vier knooppunten. De subsidie stelt ons in staat om te versnellen en zo Europa vooraan te houden op dit fascinerende gebied van onderzoek en technologieontwikkeling", zegt Stephanie Wehner, coördinator van de Quantum Internet Alliance. "Het is van groot belang dat dit project een team van hightechbedrijven, informatici, ingenieurs en natuurkundigen van over heel Europa opricht, omdat we alleen gezamenlijk succesvol kunnen zijn."


De Quantum Internet Alliance bestaat uit twaalf onderzoeksgroepen van universiteiten uit acht Europese landen, die nauw samenwerken met meer dan twintig bedrijven en instellingen.


De bijdrage van de EU valt binnen het EU Quantum Flagship Programme . De Europese Unie zal de komende tien jaar in totaal één miljard euro investeren in de ontwikkeling van kwantumtechnologie. Het hiervoor in 2018 gelanceerde Quantum Flagship is een van de grootste en meest ambitieuze Europese onderzoeksinitiatieven. Het brengt onderzoekers, bedrijfsleven en beleidsmakers samen met als doel om het Europese wetenschappelijk leiderschap op kwantumgebied verder uit te breiden en onderzoeksresultaten naar de markt te brengen. Meer dan 5000 deelnemende onderzoekers moeten er de komende tien jaar voor zorgen dat Europa aan de wereldtop komt van de kennis- en technologiegedreven kwantumsector.

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden