EO

Duitsland krijgt eerste waterstofinstallatie op industriële schaal

22 oktober 2018 om 09:47 uur -

Schema van een power-to-gas installatie op basis van windenergie

Als het aan TenneT, Gasunie Deutschland en Thyssengas ligt, komt de grootste Power-to-Gas pilot-installatie in Duitsland in Nedersaksen. De netwerkexploitanten willen met een 100 megawatt installatie een eerste ervaring opdoen met Power-to-Gas op industriële schaal.

Locaties die in aanmerking komen, liggen nabij de TenneT-transformatorstations Diele en Conneforde, waar voornamelijk offshore-windenergie uit de Noordzee wordt verzameld en gedistribueerd.


De installatie wordt vanaf 2022 stapsgewijs op het net aangesloten en zet groene stroom om in gas om zo nieuwe opslagmogelijkheden voor duurzame elektriciteit te ontsluiten. De partners concentreren zich daarbij op de uitgebreide koppeling van de sectoren energie, transport en industrie. De in gas omgezette groene stroom kan dus niet alleen via bestaande gasleidingen van de Noordzee naar het Ruhrgebied worden getransporteerd, maar kan ook beschikbaar worden gemaakt voor mobiliteit via waterstoftankstations en aan de industrie via opslag in cavernes.


De minister van Milieu en Energie van Nedersaksen, Olaf Lies, over het project: "De uitbreiding van windenergie op land en op zee vordert. We moeten de energietransitie echter niet uitsluitend zien als betrekking hebbend op elektriciteit. Met name de sectorkoppeling is van groot belang. Het is nu belangrijk dat we industriële beleidsnormen voor de installaties realiseren. Vooral de combinatie van elektriciteits- en gasnetten biedt een groot ontwikkelingspotentieel."


Voor TenneT is Power-to-Gas interessant omdat het elektriciteitsnet hiermee kan worden voorzien van flexibiliteit.

 

Een taak van ingenieurs

"De bouw van een grote Power-to-Gas-installatie maakt ook duidelijk dat de energietransitie een taak van ingenieurs moet worden om te kunnen slagen", aldus Thomas Gößmann, bestuursvoorzitter van Thyssengas. "Technische innovaties en het sectoroverstijgend zoeken naar haalbare technologische oplossingen zijn de beslissende succesfactoren voor de energietransitie. Als we de moed hebben om onze sterke punten op technologiegebied gericht samen te brengen, dan zullen we uiteindelijk ook succesvol zijn. We hebben nu een kader nodig voor de rendabele ontwikkeling van technologische knowhow."
 

Reacties (2)

Geachte Chris,
Ik zie op diezelfde Agorameter dat regelmatig de prijs per MWh zeer laag is en dus op deze momenten niemand iets verdient aan het maken van de stroom, dit vraagt om oplossingen.
Johnny, 30 oktober 2018 08:36
Helaas zegt u er niet bij dat 50% van de kostbare elektrische energie vernietigd wordt. Ook niet dat de integrale kostprijs van de geproduceerde waterstof minimaal vijf keer zo hoog is als aardgas. Ook niet dat er in Duitsland nog nooit overschotten aan wind en zone-energie zijn geweest (zie Agorameter).
Maar goed, daar bent u niet de enige in. Dergelijke informatie wordt in alle waterstoflobby-verhalen achterwege gelaten.
Chris Lappee, 25 oktober 2018 08:45
 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden