EO

‘Delft kan uitgroeien tot Europese top-kwantumhub’

17 oktober 2018 om 10:51 uur -

‘Delft kan uitgroeien tot Europese top-kwantumhub’

Delft heeft het in zich om uit te groeien tot een van de top kwantumhubs in Europa. Dat concludeert Birch consultants uit een haalbaarheidsstudie in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en QuTech/TUD. Volgens het adviesbureau kan het Delftse kwantumkenniscluster in 2023 goed zijn voor 900 directe banen.

De studie Q-campus: building a Quantum ecosystem in Delft is onlangs gepresenteerd aan Staatssecretaris Mona Keijzer. Het rapport heeft de status van een niet bindend advies. Het kabinet, de TU Delft, gemeente Delft, TNO en andere regionale stakeholders besluiten over eventuele vervolgstappen.


De Tu streeft in elk geval naar een lokaal ecosysteem waar niet alleen studenten en onderzoekers, maar ook bedrijven bouwen aan kwantumtechnologie. Het Delftse kwantum kenniscluster heeft inmiddels twee internationale bedrijven weten te lokken.


Na Microsoft heeft onlangs het Finse Bluefors aangekondigd dat het een R&D vestiging gaat openen de TU Delft Campus. Het lab van Bluefors komt in het gebouw van Technische Natuurwetenschappen waar ook QuTech is gehuisvest. Dit research center is in de afgelopen jaren gegroeid tot 200 fte.

 

Nieuwe cryostaten

Bluefors maakt cryostaten die nodig zijn om de kwantumchips waarmee in Delft gewerkt wordt af te koelen naar extreem lage temperaturen. Kwantumeffecten als superpositie en verstrengeling in kwantumcomputers manifesteren zich alleen onder deze omstandigheden. Op dit moment zitten er chips met enkele tientallen qubits in een cryostaat. Als de technologie de komende jaren verder opgeschaald zal worden, zullen de cryostaten ook moeten vernieuwen.


"Het is voor ons belangrijk om deze nieuwe specificaties met vooroplopende gebruikers te kunnen ontwerpen en te profiteren van elkaars kennis", zegt Rob Blaauwgeers, CEO van Bluefors. "Daarom hebben we besloten R&D uit te voeren dichtbij de Delftse onderzoeksgroepen. In ons nieuwe R&D lab willen we graag samenwerken met Delftse partijen, maar ook met onze andere klanten vanuit de hele wereld".

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden