EO

Einstein Telescope Limburg organiseert industriedag

19 september 2018 om 12:44 uur -

Einstein Telescope Limburg organiseert industriedag

Tien kennisinstellingen in Nederland, België en Duitsland tonen interesse in de grensregio Zuid-Limburg als locatie voor het zwaartekrachtsgolf- observatorium Einstein Telescope. En het bedrijfsleven wil de techniek te ontwikkelen die nodig is om de telescoop waar te maken.

Daarom is er op 27 september een industriedag over Einstein Telescope en andere Big Science projecten voor de high-tech industrie en het MKB. 

 

Tijdens een bijeenkomst in Maastricht vorige week zijn de universiteiten van Maastricht, Hasselt, Gent, Luik en Antwerpen, de VUB en de ULB Brussel, UCL Louvain, Hamburg en RWTH Aachen toegetreden tot de Einstein Telescope coalitie. Nikhef en KU Leuven zaten hier al in. Samen onderzoeken de partners de kandidatuur voor deze geavanceerde onderzoeksfaciliteit in de grensregio. Nikhef-directeur Stan Bentvelsen: "Deze universiteiten hebben alle kennis in huis om Einstein Telescope een vliegende start te geven in gravitatiegolfonderzoek."

 

Aanvraag goedgekeurd

Eerder deze maand werd de voorlopige aanvraag voor ETpathfinder bij het Europese stimuleringsprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland goedgekeurd. ETpathfinder is een proeftuin om technieken voor Einstein Telescope te ontwikkelen. Aan ETpathfinder nemen naast Nikhef en de Universiteit Maastricht ook de universiteiten van Leuven, Gent, Antwerpen, Hasselt en Eindhoven deel.

 

Einstein Telescope

De Einstein Telescope wordt het nauwkeurigste observatorium ooit voor het waarnemen van zwaartekrachtsgolven. Deze ondergrondse Europese opstelling moet minieme verstoringen van de ruimtetijd meten en zal naar verwachting duizend keer meer bronnen van zwaartekrachtsgolven opsporen dan bestaande detectoren. Het observatorium zal daardoor een belangrijke rol spelen in onderzoek naar gebeurtenissen in het verre heelal, bijvoorbeeld de periode vlak na de oerknal en de aard van zwarte gaten.

 

Grensregio Zuid-Limburg

Rond 2021 wordt de locatie van Einstein Telescope vastgelegd. De Limburgse ondergrond lijkt geschikt door de combinatie van hard gesteente met een zachte dempende toplaag. Daardoor zijn er weinig trillingen en dus weinig verstoringen van de metingen. Ook zijn er in de regio veel kennisinstellingen en high-tech bedrijven die bij kunnen dragen aan de Einstein Telescope. De Provincie Limburg, de ministeries van OCW en EZK, NWO en Nikhef onderzoeken de haalbaarheid en wenselijkheid van een kandidatuur.

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden