EO

Shell investeert 200 miljoen dollar in Haagse campus

10 september 2018 om 10:47 uur -

Shells hoofdkantoor in Den Haag

Shell voorziet voor de komende jaren een sterke groei van haar New Energies-activiteiten. Tegen 2023 verwacht het energieconcern daar vijf- a zevenhonderd banen te hebben in Nederland. Daarom gaat het bedrijf 200 miljoen dollar investeren in een nieuwe Shell-campus in Den Haag. Daarnaast versterkt het zijn R&D activiteiten in Amsterdam.

Shells ambitie om meer en schonere energieoplossingen te leveren, wordt gedreven door de veranderende behoeften van de samenleving en commerciële kansen binnen de energietransitie. De New Energies-tak bouwt voort op Shells ervaring met koolstofarme technologie en onderzoekt nieuwe commerciële modellen die zijn gericht op de mondiale energietransitie. De focus ligt op nieuwe brandstoffen en elektriciteit. Het opschalen van de New Energies-activiteiten tot een groot onderdeel van het bedrijf maakt onderdeel uit van de strategie van Shell. Wereldwijd verwacht Shell tot 2020 gemiddeld 1 tot 2 miljard dollar per jaar te investeren in New Energies.

 

Nederland bakermat

Nederland is de bakermat van Shell's New Energies-tak. Van hieruit zijn de wereldwijde activiteiten van Shell op dit vlak de afgelopen twee jaar gecoördineerd. Dit onderdeel blijft gevestigd in Nederland, ‘een land dat dankzij zijn strategische ligging, kennis en economie het potentieel heeft om een leider te zijn in de energietransitie'.


"Shell New Energies groeit snel", zegt Maarten Wetselaar, Integrated Gas & New Energies Director. "We voorzien dan ook een groei van het aantal hoogwaardige banen binnen dit onderdeel. Alleen al in Nederland zijn er bij New Energies de afgelopen twee jaar 150 banen bijgekomen via acquisities en organische groei. We verwachten dat dit aantal de komende vijf jaar groeit naar vijfhonderd tot zevenhonderd banen. En we voorzien verdere groei in de periode daarna, afhankelijk van de kansen in deze markt in binnen- en buitenland."

 

Innovatiehub

Shell is ook van plan meer dan 200 miljoen dollar te investeren in haar hoofdkantoor in Den Haag. Volgens president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland gaat deze ontwikkeling over investeren in Shells toekomst in Nederland. Het bedrijf wil in Den Haag een moderne campus bouwen waar ook New Energies wordt gehuisvest en een actieve rol spelen in de Nederlandse energietransitie. "Wij willen de netto CO2-voetafdruk van onze energieproducten verminderen en onze belangen in koolstofarme activiteiten vergroten. Tegelijkertijd blijven we werken aan verbetering van de energie-efficiency van de eigen processen."


Van Loon zegt dat Shell zich richt op een breed scala van potentiële toekomstige investeringen binnen New Energies in Nederland: "Van het vergroten van onze windactiviteiten in de Noordzee, waar we een oprichtersbelang hebben in Borssele III/IV, tot verdere investeringen in waterstofoplossingen. Ook werken we aan een zonnepark in Moerdijk en aan verschillende oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Denk aan laadoplossingen, waarbij we onder meer voortbouwen op de overname van NewMotion in Nederland en de uitrol van ons snellaadpuntennetwerk onder de naam Shell Recharge."

 

Amsterdam

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), dat een R&D-budget heeft van gemiddeld 1 miljoen dollar per dag, blijft dienen als één van Shells drie wereldwijde hubs voor innovatie. De andere twee hubs bevinden zich in Houston en Bangalore. Met meer dan duizend hooggekwalificeerde wetenschappers en ingenieurs heeft STCA veel van Shells toonaangevende consumentenproducten ontwikkeld. Deze omvatten onder andere de koolstofarmere brandstoffen en smeermiddelen afgeleid van aardgas.


Belangrijke kennis van STCA omvat ook technologieën die ten grondslag liggen aan koolstofarme energiebronnen gebaseerd op biobrandstoffen en waterstof. Veel van dit werk wordt mogelijk gemaakt door digitalisering: het gebruik van digitale data om industriële processen te monitoren en te optimaliseren. STCA heeft onlangs een nieuwe vleugel geopend voor de huisvesting van nieuwe laboratoriumapparatuur en voor huisvesting van een paar honderd extra technische experts van Shell de komende drie jaar.

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden