EO

Glasvezelsensorbedrijf Sentea richt zich op industriële installaties

10 september 2018 om 08:47 uur -

Glasvezelsensorbedrijf Sentea richt zich op industriële installaties

Universiteit Gent (UGent) en imec hebben Sentea opgericht, een spin-off van hun fotonica onderzoeksgroep. Het bedrijf wil geavanceerde, op siliciumfotonica gebaseerde glas- vezelsensoroplossingen ontwikkelen om gebouwen en machines continu te monitoren om schade vroegtijdig te detecteren, evenals om de belasting in industriële installaties te meten om hun efficiëntie te maximaliseren.

Een initiële financiering van 1,6 miljoen euro werd opgehaald van Fidimec, Finindus, PMV en QBIC II en de oprichters.


"Volgens het nieuwe marktonderzoeksrapport van MarketsandMarkets groeit de markt voor structurele integriteitscontrole van 1,48 miljard dollar in 2018 tot 3,38 miljard dollar in 2023, een gemiddelde groei van 18% per jaar", aldus Karsten Verhaegen, CEO van Sentea. "De belangrijkste factoren die bijdragen aan deze groei zijn de bezorgdheid over rampen als gevolg van de verouderde infrastructuur in de ontwikkelde landen, strikte overheidsvoorschriften met betrekking tot de duurzaamheid van constructies, en de voordelen van structurele integriteitscontrole. Bovendien wordt verwacht dat de structurele integriteitscontrole voor de energiemarkt vanaf 2018-2023 met meer dan 20% per jaar zal groeien, dankzij verschillende toepassingen zoals in windturbines, kerncentrales en waterkrachtcentrales.

 

Nauwkeurig, klein en robuust

"Door alle optische functies te integreren in een enkele siliciumfotonica component, kunnen we uiterst nauwkeurige, kleine en robuuste uitleestoestellen voor optische vezels maken. Siliciumfotonica is ook zeer kosteneffectief, waardoor glasvezelsensoren betaalbaar worden voor een breed gamma van nieuwe markten en toepassingen en zo universele en continue monitoring van structuren mogelijk maakt. Potentiële klanten hebben al belangstelling getoond voor onze oplossingen. Een beter beheer van de levensduur van de infrastructuur en het optimaliseren van de procescontrole maakt hen competitiever in hun respectievelijke markten."

 

Over structurele integriteitscontrole

Structurele integriteitscontrole is een proces waarbij constructies gedurende hun hele levensduur voortdurend worden gecontroleerd op vroege tekenen van schade die na verloop van tijd tot catastrofale gevolgen zou kunnen leiden. Door vroegtijdig schade te detecteren en het beschadigde onderdeel te herstellen of te vervangen, kunnen deze worden voorkomen. Een reeks structurele integriteitscontrole oplossingen, zoals glasvezelsensoren, hebben hun toepassing gevonden in constructies zoals bruggen, gebouwen, dammen, tunnels, windturbines, kerncentrales maar ook schepen, treinen, vliegtuigen, zware machines, hoogovens.

 

Over glasvezelsensoren

Bij glasvezelsensoren bestaat de sensor uit een speciale glasvezel die zodanig is ontworpen dat druk en temperatuur op meerdere punten over de lengte van de vezel kunnen worden gemeten. Een uitleestoestel vangt dan het signaal van de meerdere detectiepunten in de vezel op, interpreteert het signaal en vertaalt het naar druk, temperatuur of andere afgeleide parameters zoals bijvoorbeeld acceleratie of trilling. De inherente voordelen van optische vezelsensoren zoals het lichte gewicht, de kleine afmetingen, lage verliezen, immuniteit voor elektromagnetische interferentie en extreme temperaturen, brede bandbreedte en robuustheid tegen omgevingsfactoren verantwoorden hun belangrijkste nadeel, zijnde de hoge kost van de uitlees-eenheid. Kostenreductie van de glasvezelsensor uitleeseenheid, samen met trends als IoT, big data en industrie 4.0, zullen de vraag naar glasvezelsensoren voor structurele integriteitscontrole en procescontrole nog verder stimuleren.

 

Over siliciumfotonica

 

Siliciumfotonica zorgt voor kostenbesparingen en een toename van de mogelijkheden bij het ontwikkelen en fabriceren van optische componenten. Het vermogen om standaard CMOS-fabricageprocessen te gebruiken maakt siliciumfotonica commercieel aantrekkelijk. De sub-micron precisie van deze standaard micro-elektronische CMOS-processen zorgen ervoor dat siliciumfotonica componenten een verscheidenheid aan optische functies integreren in een zeer kleine chip die minder stroom verbruikt dan traditionele optische componenten.

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden