EO

Groningen krijgt nieuwe broedplaats voor slimme technologie

06 september 2018 om 13:44 uur -

Student Wilco Stollenga helpt boeren in de omgeving met smart farming

“Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.” Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap en initiator van de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool Groningen. Deze Hub is een innovatiewerkplaats waarin de Groningse kennisinstellingen samen met het noordelijke bedrijfsleven smart oplossingen bedenken en testen voor de samenleving van morgen.

Een voorbeeld van een samenwerking die tot nieuwe kennis en slimme producten leidt, is de innovatiewerkplaats 5G op Zernike Campus. 5G Lab biedt een test-omgeving voor het ontwikkelen van diensten met behulp van een nieuwe generatie mobiel internet. Zo ontwikkelen studenten en bedrijven communicatietechnologie die live-interactie tussen ambulancemedewerker en een meekijkend specialist in het ziekenhuis mogelijk maakt.

 

Smart Farming

De samenwerking leidt volgens Velthuijsen tot valorisatie en maatschappelijke impact. "Neem onze student Wilco Stollenga." Dit is een student Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool, tevens boerenzoon. Zijn missie binnen het 5G Lab is om met behulp van drones het gewas van zijn vader continue te monitoren om het preciezer te kunnen bemesten, beregenen, of bestrijdingsmiddelen toe te dienen. Het Rekencentrum van de RUG op de Zernike Campus analyseert de data en stuurt een plan van aanpak die in de cabine-computer van de landbouwwerktuigen kan worden ingebracht.


Velthuijsen: "Een fraai staaltje smart farming die de vader van de student, maar inmiddels ook anderen, helpt het bedrijfsresultaat van zijn akkers te maximaliseren door duurzame precisielandbouw. De student heeft zijn idee inmiddels ondergebracht in een eigen startup Agrifly."

 

Vraaggestuurde projecten

Velthuijsen: "Voor ondernemers is Northern Knowledge een herkenbaar fysiek loket van waaruit samen met de kennisinstellingen vraaggestuurde projecten kunnen worden gestart." Als voorbeeld daarvan, noemt Velthuijsen startup Mr. Chadd. Dit smart platform brengt middelbare scholieren en universitaire coaches in contact om samen via de app huiswerkproblemen op te lossen. De start-up is een initiatief van een RUG-alumna Onderwijskunde en een student Accountancy van de Hanzehogeschool. Momenteel maken meer dan 140.000 middelbare scholieren gebruik van de app. Zij worden dagelijks geholpen met huiswerk door 200 universitair geschoolde coaches.
 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden