EO

Brainport Industries Campus gasloos door duurzame energiecentrale Engie

29 augustus 2018 om 10:55 uur -

Ferdinand Gremmen van SDK (links) en Ruud Vleugels van Engie op de in aanbouw zijnde Brainport Industries Campus. Foto: Bram Saeys

De Brainport Industries Campus (BIC) wordt niet aangesloten op het gasnet. Dankzij onder andere zonnepanelen en warmtepompen van Engie is dat niet nodig.

Engie heeft samen met BOM Renewable Energy (voorheen Energiefonds Brabant) BIC Utility B.V opgericht. Binnen BIC Utility verzorgd Engie alle utilities voor de campus en betrekt hiervoor, als huurder, de gebouwunits H3 en H4 en een deel van de logistieke zone op BIC. "Vanuit daar gaan zo'n tien tot vijftien medewerkers alle data- en nutsvoorzieningen (koeling, verwarming, elektriciteit, water) leveren", vertelt Ruud Vleugels, commercieel directeur Engie Services Zuid. "Ook zijn we verantwoordelijk voor het leveren van de meer specialistische diensten voor de productieprocessen zoals perslucht, demiwater, stikstof en vacuüm."

 

Gasvrij

Duurzaamheid staat hierbij voorop. Engie werkt met warmte-koude opslag (WKO), warmtepompen en 8.800 zonnepanelen. Vleugels: "Met deze werkwijze bewijzen we dat werken zonder gasaansluiting nu al kan, want BIC is 100% gasloos."

 

Restwarmte

Vanaf 1 maart 2019 huurt Engie 293 m2 aan kantoorruimte. "Vanuit daar gaan we met zo'n 25 medewerkers de gevestigde bedrijven actief ondersteunen met verduurzamen", verklaart Vleugels. "Zo zullen we alle processen van de huurders binnen één tot twee jaar aan een nadere analyse onderwerpen. Als een huurder bijvoorbeeld veel restwarmte genereert, dan kan deze warmte worden afgevangen en via het distributienetwerk van BIC bij een andere huurder worden ondergebracht die juist extra warmte nodig heeft."
 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden