EO

Project Hifi-Elements moet fragmentatie bij testen van elektrische voertuigen terugdringen

06 augustus 2018 om 09:55 uur -

Project Hifi-Elements moet fragmentatie bij testen van elektrische voertuigen terugdringen

Het project Hifi-Elements (High Fidelity Modelling and Testing) gaat van start. Het doel van dit project is de fragmentatie in virtuele testen en simulaties op onderdeel-, module- en voertuigniveau terug te dringen. Bij het project is een consortium van partijen betrokken, waaronder TNO.

In de productontwikkelingscyclus van de auto-industrie wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van virtuele testen en simulaties op onderdeel-, module- en voertuigniveau. Hiervoor worden zogenoemde 'Hardware-in-the-Loop'-testbeds ingezet, waarin in een model verschillende situaties en toestanden van sensoren, actuatoren en mens/machine interfaces nagebootst. Op dit gebied zijn verschillende normen vastgesteld, maar desondanks komen de meeste gebruikte modellen op gefragmenteerde wijze tot stand. TNO stelt dat deze fragmentatie leidt tot veel overbodig werk, aangezien van dezelfde onderdelen of systemen steeds nieuwe modellen worden gemaakt.

 

Fragmentatie terugdringen

Hifi-Elements moet deze fragmentatie gaan terugdringen. Hierbij worden twee sporen gevolgd. Ten eerste gaat TNO aanbevelingen doen voor de standaardisatie van modelinterfaces voor veelgebruikte onderdelen van elektrische auto's, zoals de elektromotor, de omvormer, batterijen, de DC/DC-converter en het systeem voor temperatuurregeling. Daarnaast gaat TNO versies van bestaande modellen implementeren die aan dit protocol voldoen.

 

Ten tweede gaat TNO een naadloos proces implementatie dat uitgebreide versies van bestaande tools aan elkaar koppelt. Het gaat hierbij om een tool voor model/data-management en een tool gericht op co-simulatie van Model-in-the-Loop (MiL)- en Hardware-in-the-Loop (HiL)-omgevingen. Deze modellen worden ondersteund door geautomatiseerde methodes voor het omzetten van karakteristieke systeemeigenschappen naar parameters in modellen - ook wel 'model parameterisatie' genoemd - en het maken van testscenario's. Voor de validatie van gestandaardiseerde modellen en processen worden vier voor de industrie relevante testcases ingezet met scenario's rond de ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen en voertuigen.

 

Consortium

Bij het project is een consortium van partijen betrokken, waaronder FEV, RWTH Aachen University, Ricardo, Technalia, Cidetec, Iveco, Altra, Denso, Tofa?, Applus+ Idiada, TNO, Mondragon Unibertsitatea, dSpace, Vrije Universiteit Brussel, Magna, Yasa en Ford.

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden