EO

TU/D-er Menno Veldhorst op Innovators Under 35-lijst van MIT

01 juli 2018 om 09:33 uur -

NL-er Menno Veldhorst op Innovators Under 35-lijst van MIT

Menno Veldhorst van de TU Delft staat dit jaar op de prestigieuze lijst van Innovators jonger dan 35 jaar van MIT Technology Review. Veldhorst is erin geslaagd om bruikbare, op halfgeleiders gebaseerde kwantumcircuits op silicium te maken die stabiel genoeg zijn om berekeningen mee uit te voeren.

Omdat kwantumcomputers zijn gebaseerd op de fysische eigenschappen van subatomaire deeltjes, werden ze tot nog toe gemaakt van esoterische materialen zoals supergeleiders, waarvan de fragiele kwantumtoestanden beter beheersbaar zijn. De keerzijde: het werken met dergelijke technologie is duur en voor het produceren van zulke circuits op grote schaal zijn volledig nieuwe industriële processen nodig. Veldhorst loste dit op met behulp van het meest door de mens gemaakte structuurtje ter wereld: de transistor. Het is hem gelukt om berekeningen te maken op qubits (de basiseenheden van kwantuminformatie) in siliciumhalfgeleiders.


Gebaseerd op de doorbraak van Veldhorst kan Intel nu honderdduizenden van zulke systemen printen op hetzelfde soort 300-millimeter plakjes silicium die het bedrijf gebruikt om zijn conventionele chips te maken. Dit betekent dat medewerkers bij Intel in toenemende mate hun tijd kunnen besteden aan de micro-elektronica en algoritmen die nodig zijn voor complete kwantumcomputers in plaats van te werken aan de basisprincipes. Het is voor Veldhorst vooral bijzonder dat er - net als in het begin van het computertijdperk - een grote hoeveelheid kwantumcomputers moet worden gebouwd zodat onderzoekers er achter kunnen komen wat ze nu echt kunnen. Zijn onderzoek maakt juist dat mogelijk.

 

Bekijk hier de hele MIT-lijst

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden