EO

Groningen mag starten met ingenieursopleiding

05 juli 2018 om 08:58 uur -

Het Academiegebouw in Groningen

De TU’s in Delft, Eindhoven, en Twente zijn het er niet mee eens, maar de Rijksuniversiteit Groningen (Rug) mag toch starten met zijn master Mechanical Engineering. Dat heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) beslist op de bezwaarschriften van de TU’s.

De Rug meent dat de regio behoefte heeft aan ingenieurs van eigen bodem. De 3 concurrenten zijn echter bang dat hun alumni minder kans hebben op werk als Groningen ook een opleiding start.


Duo maakte echter gehakt van hun argumentatie, namelijk dat het voornemen van Groningen niet in het sectorplan staat. Dir is een door henzelf opgesteld plan, waar Groningen niet bij betrokken is geweest. Duo spreekt zich uit tegen monopolie-vorming. ‘Het kan niet zo zijn dat drie technische universiteiten afspraken maken en daarmee andere instellingen min of meer buitenspel zetten', schrijft de directeur-generaal.

 

Reacties (2)

Alleen is Twente nogal lastig te bereiken. Daarnaast is er enorme schaarste dus lijkt het me dat het met die verminderde baankans wel mee zal vallen. Onze HBO ICT studenten hebben vrijwel allemaal al een contract voordat ze definitief hun diploma in bezit hebben, dat is in sommige technische sectoren vast wel anders maar lijkt me dat er nog steeds werk genoeg is. Denk dat een goede opleiding neerzetten eerder een probleem is zonder alle technische docenten bij de TU`s weg te trekken.
Johan Korten, 12 juli 2018 14:57
IK begrijp de reactie van de drie TUs heel goed en de formele-niet inhoudelijke reactie van DUO is gehakt. De correcte redenering is dat Nederland grote behoefte heeft aan uitstekende internationaal aansprekende technische universiteiten die relatief van overheidswege underfunded zijn in vergelijking tot internationaal goed presterende technische universiteiten elders. Het huidige plan van een Gron.Ir. opleiding maakt het niet beter. Daarnaast ware het beter om een verdiepingsslag te maken in de regionale samenwerking tussen Twente en Groningen; daarmee is Noord-Oost Ned. naast ZuidNed. en West Ned. beter gediend dan weer een opleiding in een dunbevolkt gebied. N.O Nederland zou zeer gebaat zijn met een goede samenwerking tussen U.Twente en RUG; vernuft en vernufteling (nog) beter laten samenwerken in elke modaliteit is dan pure winst.
a. van ardenne, 12 juli 2018 10:54
 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden