EO

Universiteit Leiden bouwt supercomputer

25 juni 2018 om 11:21 uur -

Universiteit Leiden bouwt supercomputer

Van simulaties van sterrenstelsels tot analyses van MRI-scans: wetenschappelijk onderzoek vraagt steeds meer rekenkracht. Daarom gaat de Universiteit Leiden een nieuwe faciliteit voor high performance computing opzetten. Op 20 juni werd het startsein gegeven.

"We creëren een point of no return voor onszelf", zo opende vicevoorzitter van het College van Bestuur Martijn Ridderbos de bijeenkomst in de Faculty Club. De afgelopen jaren is veel voorbereidend werk verricht, en nu gaat het project om het Computing Facility for Excellent Research (CFER) te realiseren echt van start. Over twee jaar - wanneer ook het nieuwe datacenter van de Universiteit Leiden gereed is - moet de supercomputer er staan.

 

High performance computing

Voor de nieuwe faciliteit wordt nauw samengewerkt met het Leids Universitair Medisch Centrum. Het LUMC heeft nu al een faciliteit voor high performance computing (HPC) die wordt gebruikt door onderzoekers, maar ook voor complexe diagnostiek in de patiëntenzorg. Deze HPC-faciliteit is echter lang niet zo krachtig als dat het nieuwe CFER moet worden. "Het CFER biedt mogelijkheden voor innovatie, voor nog complexere onderzoeksvragen, maar ook voor educatie", aldus Karel van Lambalgen, hoofd ICT van het LUMC. "Dan kunnen onze studenten al zo vroeg mogelijk leren werken met een supercomputer."

 

Rekenen aan het universum

Hoogleraar Numerieke astrofysica Simon Portegies Zwart: "Het probleem als je wilt rekenen aan het heelal, is het enorme verschil in schaal: tussen het kleinste molecuul in de ruimte en het gehele universum zit een factor tien tot de twintigste macht verschil in grootte. Dat is een tien met twintig nullen erachter. Maar je eigen computer kan maar rekenen met zestien decimalen."


Aan de hand van het drie-deeltjes-probleem laat Portegies Zwart zien wat dat uitmaakt. Het drie-deeltjes-probleem wil de baan van drie sterren ten opzichte van elkaar bepalen, aan de hand van de onderlinge zwaartekracht. "Alleen een supercomputer heeft de rekenkracht om dit correct uit te rekenen en de baan van de sterren te voorspellen."

 

Samenwerking met TU Delft

Ridderbos wil ook de samenwerking in de regio versterken. "De eerste contacten met TU Delft zijn gelegd. Om een project als dit goed op te zetten én up to date te houden, zijn continue investeringen nodig. Dat kunnen we het beste gezamenlijk doen."
 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden