EO

TU/e lanceert Center for Quantum Materials and Technology Eindhoven (QT/e)

25 juni 2018 om 10:50 uur -

TU/e lanceert Center for Quantum Materials and Technology Eindhoven (QT/e)

Het Center for Quantum Materials and Technology Eindhoven (QT/e) gaat technologie ontwikkelen voor de zogenoemde ‘tweede kwantumrevolutie’. Het QT/e wordt vrijdag 29 juni officieel gelanceerd met een symposium aan de TU Eindhoven.

De volgende stap in de kwantumwereld komt snel dichterbij: technologie die volledig gebruik maakt van kwantumeffecten, zoals kwantumcomputers, -sensoren, -simulaties en -communicatie. Vanwege de brede impact die deze technologie gaat hebben in de maatschappij, in onder meer de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, de beveiliging van gegevens of de omzetting van energie, spreekt de Europese Commissie (EC) van een ‘tweede kwantumrevolutie'. Dit jaar startte de EC met het Flagship on Quantum Technologies, met in totaal liefst één miljard euro onderzoekssubsidie over tien jaar, dat moet zorgen dat deze nieuwe technologie zijn weg vindt naar de industrie en maatschappij.


Oprichter en wetenschappelijk directeur Servaas Kokkelmans van QT/e: "Om de stap naar de samenleving te maken is samenwerking essentieel. Met dit center brengen we de verschillende disciplines in dit vakgebied bij elkaar. Maar ook willen en kunnen we zo een betere brug slaan naar externe partijen, met name naar de hightechindustrie in onze Brainportregio, maar ook naar collega's aan andere universiteiten en kennisinstellingen."

 

Kwantumsimulatoren

Het center brengt veertig onderzoekers samen, van kwantumfysici tot wiskundigen en elektrotechnici. "We richten ons met name op kwantumsimulatoren, waarmee je complexe materialen en moleculen kunt simuleren die zelfs de krachtigste supercomputers niet kunnen doorrekenen. Daarnaast werken we aan kwantum-nanofotonica, de ontwikkeling van nieuwe kwantummaterialen en de beveiliging van informatie door middel van kwantumcryptografie", aldus Kokkelmans. "Interessant is dat ons onderzoek tot toepassingen leidt die je hier misschien niet direct verwacht, zoals de aanpak van CO2-uitstoot."

 

Lancering 29 juni

Het QT/e wordt vrijdag 29 juni officieel gelanceerd met een symposium aan de TU Eindhoven. Rector Magnificus Frank Baaijens zal de opening verrichten tijdens het evenement dat van 13.00 - 17.00 uur plaatsvindt. Eén van de sprekers is Tommaso Calarco, één van de initiatiefnemers van het FET Flagship on Quantum Technologies van de Europese Commissie.
 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden