EO

Koolstofvezeltechnologie Ex-Core wint Horizon 2020

14 juni 2018 om 20:57 uur -

Koolstofvezeltechnologie Ex-Core wint Horizon 2020

Donkervoort Automobielen produceert zo’n 40 jaar hightech, lichtgewicht sportwagens. Sinds 10 jaar ontwikkelt de Nederlandse autofabrikant zich daarnaast op het gebied van innovatieve materialen. Resultaat: de in eigen huis ontwikkelde en gepatenteerde koolstofvezelproductietechnologie Ex-Core: een single-shot productiemethode van koolstofvezel, die zorgt voor ultrasterke en superlichte koolstofcomponenten. De technologie is nu geselecteerd voor de European Innovation Grant in High-Tech Materials and Advanced Manufacturing Technologies van Horizon 2020.

Uit ruim 2300 genomineerden koos het innovatieprogramma voor hightech scale-ups van de Europese Unie 50 winnaars. Twee andere Nederlandse innovaties werden ook geselecteerd.


In tijden waarin de emissie-eisen voor automobielen steeds verder worden aangescherpt, is het reduceren van het gewicht van auto's de sleutel tot succes. Door zowel grote als kleinere automobielfabrikanten wordt dan ook naarstig gezocht naar methodes om gewicht te kunnen besparen.
Lichtgewicht is al 40 jaar één van de belangrijkste kernwaardes van Donkervoort Automobielen. Koolstofvezel speelt hierin een hoofdrol en resulteert uit de voortdurende zoektocht naar lichtere, sterkere en veiligere (voertuig)constructies. Belangrijke andere eisen: een zo kort mogelijke productietijd en met zoveel mogelijk bewegingsvrijheid op het gebied van design.


De single shot productietechnologie van Ex-Core bewees zich al in de bovendeuren van de D8 GTO-serie: zowel de deur als het scharnier - de binnen- en buitenschaal én de schuimkern - kunnen in één keer geproduceerd worden. Om dat te kunnen bewerkstelligen werden niet alleen de schuimkern en de productietechnologie ontworpen, maar ook eigen tooling technologie met oppervlakteverwarming. Het resulteert in een compleet stand-alone productieproces dat vormvrijheden en geschikt is voor massaproductie.

 

Op zoek naar 20 nieuwe medewerkers

Het bedrijf zal de ondersteuning inzetten voor de verdere ontwikkeling van en het naar de internationale (automotive) markt brengen van Ex-Core. Daarnaast brengt de scale-up een toename aan vraag naar personeel met zich mee, met name op het gebied van composieten. Geïnteresseerden kunnen solliciteren via de Donkervoort Jobs-site .
 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden