EO

4TU Resilience Engineering Centrum van start

11 juni 2018 om 15:09 uur -

Wateroverlast in Nijkerk, 5 december 1960. Foto: Nationaal Archief

Grote energiestoringen en zware stormen maken duidelijk hoe kwetsbaar onze infrastructuur is. De vier technische universiteiten van Nederland (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) bundelen hun krachten op het gebied van Resilience Engineering (veerkrachttechnologie).

Resilience engineering is het vakgebied dat zich richt op het ‘veerkrachtiger maken' van complexe technologische systemen zoals energienetwerken. Managing director Marjolein Dohmen-Janssen van het 4TU Resilience Engineering Centrum : "Allerlei technologische systemen zijn steeds meer met elkaar verbonden. Dat gegeven in combinatie met ontwikkelingen als klimaatverandering en groei van de wereldbevolking, maakt samenlevingen kwetsbaar. Met ons kenniscentrum combineren we expertise van wetenschappers en ingenieurs op verschillende gebieden om de grote uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan. Om veerkrachtige samenlevingen te bouwen waarmee we de impact van incidenten, rampen en langdurige stress verminderen of absorberen."


De 4TU Federatie investeert de komende jaren 4,5 miljoen euro in het versterken van onderzoek en onderzoekscapaciteit op het terrein van veerkrachttechnologie. Daarvoor is het programma Desire opgezet (Designing Systems for Informed Resilience Engineering). Naast een bestaande groep van ruim veertig wetenschappers werven de universiteiten zestien nieuwe wetenschappers op het gebied van veerkrachttechnologie.


Programmaleider Tatiana Filatova: "Met Desire willen we inzichten in veerkrachttechnologie benutten om de maatschappelijke veerkracht te versterken. We ontwikkelen nieuwe trainingsprogramma's voor wetenschappers en professionals in de praktijk. Met de Resilience Academy gaan we een nieuwe generatie ingenieurs opleiden. Voor de feitelijke toepassing van de kennis hebben we tal van partnerschappen opgezet. Met onder meer Watergezant Henk Ovink, Ministerie van Infrastructuur en Watermanagement en NG Infra (Schiphol Group, Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, ProRail, Alliander, Vitens )."

 

Overeenkomst met Rotterdam en Den Haag

Tevens is een intentieverklaring ondertekend tussen het 4TU RE Centrum en de gemeenten Rotterdam en Den Haag. Dat betekent de start van een samenwerking die moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe kennis en toepasbare oplossingen voor urgente uitdagingen waar steden mee worden geconfronteerd. Denk aan klimaatverandering, digitalisering en de overgang naar gebruik van nieuwe energiebronnen. Rotterdam en Den Haag zijn de twee Nederlandse steden die deel uitmaken van het wereldwijde 100 Resilient Cities-netwerk, dat is geïnitieerd door de Rockefeller Foundation.


Chief Resilience Officer van Rotterdam Arnoud Molenaar: "Met de bundeling van krachten gaan we het begrip ‘veerkracht van de stad' concreet maken. De universiteiten brengen ‘state-of-the-art' wetenschappelijke inzichten in en de steden ervaringen en vragen uit de praktijk van het ‘stadmaken'. Het ontwerpen en uitvoeren van technische infrastructuur wordt zo naar een nieuw niveau gebracht en geeft daarmee invulling aan de resilience strategieën van Rotterdam en Den Haag."

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden