EO

SRON en Genève hebben leveranciers compleet voor filterwiel van ruimtetelescoop XARM

07 juni 2018 om 12:11 uur -

Filterwiel voor de Hitomi satelliet.

Ruimteonderzoeksinsti- tuut SRON en de Universiteit van Genève maken samen het filterwiel voor de spectroscoop op de röntgensatelliet XARM. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA overziet het fabricatieproces en tekende 4 juni een overeenkomst met de laatste leverancier.

De X-ray Astronomy Recovery Mission (XARM) wordt de vervanger van de Japanse satelliet Hitomi, die zijn missie in 2016 vroegtijdig moest beëindigen. De ruimtetelescoop detecteert met een afbeeldende spectroscoop (Resolve) en een CCD-camera (Xtend) röntgenstraling uit de ruimte. SRON en de Universiteit van Genève bouwen samen het filterwiel voor Resolve. Daarvoor hebben ze de afgelopen maanden al contracten afgesloten met leveranciers uit Zwitserland (RUAG Space), Duitsland (ASP-equipment) en Nederland (Photonis en Witec). Op 4 juni tekenden ze de laatste overeenkomst, met het Zwitserse Syderal. In 2019 test SRON alle onderdelen en zet ze in elkaar. Uiteindelijk lanceert de Japanse ruimteorganisatie JAXA de satelliet in 2021.

 

Het filterwiel stelt de spectroscoop in staat om verschillende soorten röntgenspectra te nemen door steeds een ander filter voor de spectroscoop te draaien. Bovendien is het wiel uitgerust met kalibratiebronnen, zodat het gedrag van de instrumenten precies bekend is en astronomen kunnen corrigeren voor verloop in gevoeligheid van de detectoren in het instrument.

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden