EO

‘Angst belemmert ontwikkeling verantwoorde AI’

17 mei 2018 om 10:58 uur -

‘Angst belemmert ontwikkeling verantwoorde AI’

“Doemscenario’s van intelligente robots die de mensheid bedreigen en overheersen veroorzaken angst in de samenleving. Innovatie en een verantwoorde ontwikkeling van artificial intelligence (AI) worden daardoor bemoeilijkt.” Dat zegt Daniël Frijters van ECP|Platform voor de InformatieSamenleving.

Vanwege de grote maatschappelijke impact van kunstmatige intelligentie is het volgens het ECP van belang dat bedrijven, overheid, kennisinstellingen, politici, bestuurders en eindgebruikers met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp. "Hoe benutten we de kansen die kunstmatige intelligentie biedt? En hoe zorgen we er gelijktijdig voor dat intelligente toepassingen rekening houden met voor mensen belangrijke ethische en juridische waarden?"

 

Whitepaper en Impact Assessment

Om deze discussie op gang te brengen, heeft het platform de whitepaper Artificial Intelligence - Gespreksstof en handvatten voor een evenwichtige inbedding in de samenleving geschreven. Antwoorden worden geformuleerd in de werkgroep Kunstmatige Intelligentie. Deze werkgroep ontwikkelt tevens een AI Impact Assessment als hulpmiddel voor het vroegtijdig onderkennen van de maatschappelijke, ethische, juridische en organisatorische impact van AI-gebruik. "Zo krijgt een verantwoorde ontwikkeling en inbedding van kunstmatige intelligentie in de samenleving de aandacht die het verdient. Niemand is gebaat bij een samenleving die grootschalig gebruikmaakt van onverantwoorde intelligente systemen zonder ethisch besef."

 

Menselijke controle inbouwen

Kunstmatige intelligentie is een ontwikkeling die onze samenleving langzaamaan binnenkomt en verandert. Innovaties bieden nieuwe mogelijkheden en nieuwe economische kansen, maar er ontstaan ook ethische en maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn er nu al systemen die redeneren, leren en zelfstandig strategieën en doelen bedenken. "De hype met gevaarlijke cyborgs miskent de realiteit dat er nu al systemen zijn die niet-transparant tot een resultaat komen. Mensen hebben hier nauwelijks of geen invloed op en kunnen de resultaten niet aanpassen. De discussie moet daarom niet zo zeer gaan over kunstmatige intelligentie als technologie, maar over wenselijkheid of onwenselijkheid om menselijke controle in te bouwen."
 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden