EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Plant One Rotterdam sponsort Fieldlab Industrial Electrification

22 juni 2022 om 14:44 uur -

Fer Klinckhamers (CCO Plant One Rotterdam), Gabriël Tschin (managing director van Plant One Rotterdam) en Peter van Hooft (plaatsvervangend Directeur Fieldlab Industrial Electrification)

Plant One Rotterdam ondersteunt Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) financiëel. Het fieldlab, dat samenwerkt met nationale en internationale partners om industriële elektrificatie versneld in de praktijk te brengen, werd vorig jaar al gevestigd op het Plant One Rotterdam terrein.

In februari 2021 startte het Fieldlab met een Solution Center op de RDM-campus in Rotterdam om advies te geven aan bedrijven over financiering, regelgeving en het begeleiden van haalbaarheidsstudies. Sinds januari is het gevestigd op het terrein van Plant One Rotterdam. Hier kunnen technologieën namelijk op industrieel relevante schaal in een praktijkomgeving worden getest en naar een hoger TRL worden gebracht. Een pilot bij het Fieldlab helpt om te begrijpen hoe elektriciteit kan worden gebruikt voor de verduurzaming van specifieke industriële processen. Deze vorm van testen is interessant voor industriële eindgebruikers die nieuwe technologieën willen implementeren, maar ook voor technologieaanbieders die hun innovaties willen demonstreren.

 

FLIE en Plant One Rotterdam delen dezelfde ambities rondom de industriële energie- en materialentransitie. "Het netwerk en de aanwezige kennis vullen elkaar perfect aan", zegt Peter van Hooft, (plaatsvervangend Directeur FLIE). "Zo voorziet Plant One in de juiste infrastructuur en voorzieningen die nodig zijn voor de realisatie van de pilotprojecten. Zij bezitten aanvullende kennis en ervaring voor het opschalen van opstellingen en hebben een milieuvergunning voor breed scala aan innovaties. Tot slot is de centrale ligging in het Rotterdamse Haven & Industrieel Cluster een succesfactor.

 

"De samenwerking gaat overigens veel verder dan het beschikbaar stellen van ruimte en utilities. We zijn heel blij met de overkoepelende vergunning ,maar ook met de engineers van Plant One, die ervaren zijn in het bouwen van opstellingen. En de operators die de systemen straks gaan bedrijven."

 

Gabriël Tschin (managing director van Plant One Rotterdam) vult aan: "De activiteiten vanuit het Fieldlab Industrial Electrification zijn een mooie aanvulling op de onderwerpen waar we praktisch al aan werken. Denk aan circulariteit, verduurzaming of CO2-reductie. Het thema elektrificatie kunnen we samen nog beter op de kaart zetten. Wij zetten graag onze praktische aanpak en kunde in om dat doel te bereiken."

 

Vliegwielen, hybride boilers 'en nog zoveel meer'

In het FLIE komen drie typen technologieën te staan die passen bij het cluster en die in de praktijk gedemonstreerd kunnen worden. Het gaat daarbij om technieken op het gebied van industriële warmte, inpassing van groene waterstof en directe conversie van CO2, die allemaal gebruik maken van duurzame elektriciteit. Denk aan een vliegwiel dat zowel energie kan leveren als opvangen en opslaan. Of een hybride boiler, die stoom uit aardgas kan vervangen door stoom uit duurzame elektriciteit.

 

Het Fieldlab Industrial Electrification is een gezamenlijk initiatief van Deltalinqs, FME, Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en TNO en wordt nauw ondersteund door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en de EFRO-subsidie. Bedrijven en toeleveranciers die geïnteresseerd zijn of direct aan de slag willen met industriële elektrificatie of decarbonisatie kunnen contact opnemen via info@flie.nl. Meer informatie is te vinden op de website: www.flie.nl.

Gerelateerd nieuws

3D-printmethode produceert in één stap werkende robots

3D-printmethode produceert in één stap werkende robots (video)

Een team van UCLA (VS) kan alle mechanische en elektronische systemen die nodig zijn om een ​​robot te bedienen in één keer vervaardigen door een nieuw type 3D-printproces voor gemanipuleerde actieve (meta…

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

Vanaf 21 juni is de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) open met een nieuw thema: Waterstof en Groene Chemie. Hiervoor is €30 miljoen beschikbaar. De regeling is open tot 10 januari 2023. Wie het…

Reactie FME op ING My Smart Industry rapport

Reactie FME op ING-rapport My Smart Industry

FME herkent de uitdagingen die het ING-My Smart Industry-rapport beschrijft: krapte op de arbeidsmarkt en druk op de productiviteitsgroei. Voor beide uitdagingen is het belangrijk dat de technologische maakindustrie het…

Laatste nieuws

Technische organisaties zoeken ondanks arbeidskrapte nog steeds 'schaap met 5 poten'

Technische organisaties zoeken ondanks arbeidskrapte nog steeds 'schaap met 5 poten'

Bijna een derde van de HR-beslissers (31%) ergert zich aan onbekwame sollicitanten die op technische vacatures afkomen. Opvallend, aangezien de meerderheid (63%) van de HR-beslissers vindt dat tijdens sollicitaties meer…

Hoogleraar energie-economie publiceert boek over economie van energietransitie

Hoogleraar energie-economie publiceert boek over economie van energietransitie (video)

Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder geeft in zijn boek 'Energietransitie: Eerst snappen, dan doen' een overzicht in de kosten en economische effecten van de energietransitie.

EU gaat meer cybermaatregelen verplichten

EU gaat meer cybermaatregelen verplichten

Beter beveiligde netwerk- en informatiesystemen en een meldplicht voor ernstige cyberincidenten moeten de digitale veiligheid in de Europese Unie (EU) flink gaan verhogen. De belangrijkste spelers in de…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL