EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

“Nauwe samenwerking voor standaardisatie is noodzakelijk”

15 mei 2022 om 10:58 uur

De industrie transformeert, gedreven door de wensen en behoeften van de maatschappij. Maar dat vergt aanpassingen van leveranciers aan de procesindustrie. Samenwerking met eindgebruikers is daarbij belangrijk, zegt Jacco Opmeer, werkzaam bij Shell Global Solutions B.V. en tevens actief in de werkgroep Open Process Automation Forum (OPAF) van de WIB. Tijdens Productie Proces Automatisering (PPA) geeft Opmeer een keynote over dit onderwerp.


Door: Dimitri Reijerman

 

"Er is geen andere mogelijkheid dan om nauwer samen te gaan werken.", zegt Opmeer. "We willen namens de WIB ons ecosysteem - een groep van eindgebruikers - veel meer gaan betrekken bij technische ontwikkelingen en de samenwerking aangaan. Daarbij gaat het niet om een product te verkopen, maar het ontwikkelen van gezamenlijke oplossingen."

 

Hij legt het probleem specifiek uit: "Het gaat concreet om problemen binnen de procesautomatisering en de lock-in die is ontstaan met onze leveranciers. De leveranciers zitten met dezelfde uitdaging als wij eindgebruikers: de productkosten moeten omlaag. Hierdoor komen ze in een ‘squeeze' naar wat zij voor eindgebruikers kunnen ontwikkelen, want de ontwikkelkosten voor nieuwe platformen moeten uiteindelijk doorberekend worden."

 

Opmeer vervolgt: "Waar ik bij betrokken ben is om via het WIB tot standaardisatie binnen een platform te komen. Standaardisatie is het toverwoord om samen sneller stappen te maken en uit de lock-in van propriëtaire producten te komen. We zijn met OPAF volop bezig met het probleem te inventariseren, maar er zijn meer soortgelijke programma's."

 

Deze coöperatieve aanpak komt als geroepen, zegt Opmeer: "Ik zie een trendbreuk. Nog onvoldoende bij leveranciers, wat die houden vaak nog vast aan hun verdienmodel. Maar veel eindgebruikers ervaren nu dat dat hun kan tegenhouden. Zij willen nu standaardisatie. Maar je kunt zoiets niet alleen, daarom werken we in deze werkgroep samen."

 

Geslaagde standaardisatie

Tijdens zijn lezing zal Opmeer met diverse voorbeelden komen van geslaagde standaardisatieprogramma's: "Schneider Electric bijvoorbeeld heeft Universal Automation opgezet.. Maar een andere goed voorbeeld uit de praktijk is de USB-standaard. Het is een open standaard die direct werkt, mede dankzij een achterliggend certificeringsproces."

 

En richting de toekomst is standaardisatie nog belangrijker, meent Opmeer: "We willen meer autonomie in onze fabrieken. We zijn nu in een werkgroep ‘autonimous operations' aan het definiëren. Dat is nog niet helemaal gebeurd, maar sinds de coronacrisis is hier steeds meer vraag naar. De grootste uitdaging daarbij is hoe je verschillende technologieën met elkaar laat praten."

 

Meer informatie en aanmelden PPA

Gerelateerd nieuws

Dertien genomineerden voor de TechniShow Innovation Awards 2022 bekend

Dertien genomineerden voor de TechniShow Innovation Awards 2022 bekend

Er zijn dertien innovaties genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards 2022. De mogelijke winnaars zijn verdeeld in drie categorieën: Flexibel Produceren, Slim Produceren en Digitale Fabriek. De jury ziet een…

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 - "Industriële communicatienetwerken - Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen" gepubliceerd…

Workplace safety

Veiligheid en productiviteit op de werkplek gaan hand in hand

Veiligheid wordt soms gezien als een belemmering voor de bedrijfsvoering. Uit onderzoek blijkt echter dat een veiliger werkplek resulteert in productievere werknemers.

Laatste nieuws

Agoria: ‘Brusselse digitale groeibedrijven haalden dit jaar al meer dan 330 miljoen euro op’

Agoria: ‘Brusselse digitale groeibedrijven haalden dit jaar al meer dan 330 miljoen euro op’

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werd er ruim 330 miljoen euro geïnvesteerd in Brusselse digitale startups, zo melden technologiefederatie Agoria en het Belgisch centrum voor de technologische industrie Sirris…

Noord-Holland investeert 1,5 miljoen euro in slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten

Noord-Holland investeert 1,5 miljoen euro in slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten

Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij kunnen daarvoor subsidie krijgen van de provincie Noord-Holland. Dat geldt…

Developer boards overstijgen geleidelijk industriële computers

Geleidelijk meer developer boards dan industriële computers

Oorspronkelijk ontworpen voor privé-gebruik, worden developer boards ook steeds meer gebruikt in industriële omgevingen. Ze zijn eenvoudig te programmeren, niet duur en worden ondersteund door een enorme gemeenschap…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL