EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

NXP neemt nieuw koeltorengebouw in gebruik

11 mei 2022 om 12:31 uur -

Ontwerper Theo Weyn heeft zijn bijdrage aan het koeltorengebouw ‘vereeuwigd’ in de gekleurde cirkels die op de voorgevel te vinden zijn. Per kolom zie je een binaire ASCII-code die weer voor een letter staat. Samen vormen de 26 ASCII-codes het woord: Designed by Theo Weyn 2018.

NXP Semiconductors heeft een nieuw koeltorengebouw in gebruik genomen. Manager facilities operations Daniel Schaeffers: “Dit komt geen dag te vroeg en betekenthet einde van een spannende periode. De oude koeltoreninstallaties zijn na vijftig jaar echt aan het einde van hun levensduur en mijn team heeft de afgelopen jaren diverse noodreparaties uitgevoerd om te garanderen dat de boel nog voldoende lang in bedrijf bleef.”

BAM was verantwoordelijk voor de bouw van de warm- en koudwaterbassins en het pompgebouw en alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. De werkzaamheden hebben circa twee jaar in beslag genomen.

Om chips te produceren is veel energie nodig en de bijbehorende warmte moet worden afgevoerd. Dit gebeurt via tien kilometer aan (forse) waterleidingen op de site. Het water van twaalf graden wordt uit de fabriek naar vijf koelinstallaties (Chillers) geleid - met een vermogen van elk 4,5 MW - waarna het afgekoelde water van zes graden opnieuw gebruikt kan worden. Door verdamping van koeltorenwater wordt deze warmte afgegeven aan de buitenlucht.

 

Zuiniger

Om de nieuwe koelinstallatie zo betrouwbaar mogelijk te maken, is een deel dubbel uitgevoerd en is de stroomvoorziening zo ingericht dat eventuele storingen maar een beperkte impact hebben. Het geluidsniveau is veel lager dan dat van de oude torens. en de installatie is zo'n twintig procent zuiniger.

Projectleider Jacques Oostervink is vooral blij met de goede samenwerking met BAM, dat zowel de bouwkundige als installatietechnische uitvoering voor haar rekening genomen heeft. "De samenwerking met BAM was uitstekend en dat is cruciaal bij zo'n project. Het gaat hier niet over een huis-, tuin- en keukeninstallatie maar over een high-tech installatie waarbij betrouwbaarheid en levensduur van groot belang zijn. Zeker in deze roerige tijden waarin allerlei verstoringen zijn in de toelevering en we ook nog te maken hadden met tal van corona-gerelateerde beperkingen, is het binnen twee jaar opleveren van de koeltorens knap werk."

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
NXP Semiconductors
 

Reacties (3)

Een beetje jammer dat niemand de moeite neemt om het bijschrift te controleren. Het aantal kolommen met kleur is 2 minder dan het aantal letters in "Designed by Theo Weyn 2018". Controle van het geheel levert op dat er in ascii gecodeerd is: "Design by Theo Weyn 2018"
rick, 17 mei 2022 14:13
Of (gebouw)koeling natuurlijk in de zomer
dirkreijn, 12 mei 2022 08:53
4,5 MW aan energie in de lucht laten verdampen. Kan dat niet anders door deze hoeveelheid energie weer terug te winnen voor bv verwarming van gebouwen via een warmte pomp of anderzins.
Dirk Reijn, 12 mei 2022 08:48

Gerelateerd nieuws

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van energie en sommige andere belangrijke inputs voor de industrie gestegen. Daarnaast krijgt de Europese industrie te maken met langere levertijden en mogelijk tekorten.…

Van afvalplastic naar schone waterstofbrandstof

Van afvalplastic naar schone waterstofbrandstof

Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore (NTU Singapore) hebben op basis van pyrolyse een nieuwe methode ontwikkeld om plastic afval om te zetten in waterstof en koolstof nanobuisjes.

'Embedded systems in elektronica gevoelig voor cybercriminelen en hackers'

'Embedded systems in elektronica gevoelig voor cybercriminelen en hackers'

Het klinkt als een James Bond film: criminelen die een vergadering van regeringsleiders op hun smartphone volgen via de gehackte beveiligingscamera. Of stofzuigerrobots die via de webcam en audio de ruimte bespioneren,…

Laatste nieuws

Rekenwonder Willem Bouman breekt zijn eigen record

Rekenwonder Willem Bouman breekt zijn eigen record

Rekenwonder Willem Bouman is er afgelopen zaterdag in geslaagd om uit zijn hoofd de derdemachtswortel te trekken uit een 36-cijferig getal. Hij deed er 8 minuten en 46 seconden over.

Computerchip 'ruikt' ziektes

Computerchip 'ruikt' ziektes

De Wageningse start-up Luminose heeft de AtlasInvent Grant van 35.000 euro gewonnen voor hun computerchip die ziektes 'ruikt'.

Noren willen reizen transformerren met elektrische vliegboot

Te land, ter zee en in de lucht: Noren bouwen elektrische vliegboot met wielen (video)

Een Noors bedrijf ontwikkelt een klein elektrisch watervliegtuig dat het lokale passagiersverkeer op grote schaal kan transformeren. Het ontwerp van de romp wordt momenteel getest in de sleeptank van Sintef in Trondheim.

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL