EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Stichting Open breidt aantal inleverpunten e-waste uit door inzamelvergoeding voor metaalbedrijven

25 oktober 2021 om 10:48 uur -

Regionaal overslagstation

Er komt een regeling voor metaalbedrijven om de goede verwerking van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA), ook wel e-waste, te stimuleren. Deelnemende metaalbedrijven ontvangen van Stichting Open een vergoeding voor de inzameling van e-waste en afgifte daarvan aan Cenelec-gecertificeerde verwerkers. De regeling wordt de komende maanden getest. Daarna wordt op 1 januari 2022 de regeling landelijk uitgerold.

De vergoeding is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor handling en gescheiden opslag van e-waste. Er ontstaan daarmee voor de metaalbedrijven twee inkomstenbronnen: een kostenvergoeding van 125 euro per ton vanuit Stichting Open voor de inname, opslag, transport en gescheiden afgifte en een bedrag dat de deelnemende verwerker uitkeert voor de metaalwaarde. Met deze nieuwe regeling kunnen metaalbedrijven, die volgens hun vergunning e-waste mogen en kunnen inzamelen, een formeel inzamelpunt van Stichting Open worden van e-waste dat van bedrijven, organisaties en schrootbedrijven afkomstig is. De verwachting is dat er in Nederland rond de 100 van dergelijke inzamelpunten gaan komen. Hiermee kan Stichting Open partijen zoals schroothandelaren en bedrijven doorverwijzen naar deze nieuwe afgiftepunten. Deze partijen kunnen immers niet terecht op de gemeentelijke milieustraat of bij de retail aangezien daar alleen consumenten mogen inleveren.

Meer inzameling en veiligheid

Producenten zijn verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van 65% van op de markt gezette elektrische apparaten. De inzameling van e-waste wordt verbeterd als het e-waste dat nu weglekt naar de niet-gecertificeerde metaalshredders door de nieuwe inzamelpunten apart wordt opgeslagen en vervolgens wordt afgegeven aan een gecertificeerde verwerker. Voor deze extra werkzaamheden komt er vanuit stichting OPEN een vergoeding voor de inzameling, opslag, transport en afgifte. Dit is onderdeel van het Actieplan 65% dat ten doel heeft om het inzamelpercentage van 65% voor afgedankte elektrische apparaten te behalen.

Veiligheid

Naast de inzameldoelstelling speelt ook veiligheid een rol. Steeds meer elektrische apparaten bevatten lithium-ion batterijen. Het is belangrijk om deze apparaten niet in het schroot te laten zitten vanwege het brandgevaar dat hierbij ontstaat. Hoe sneller deze apparaten apart worden gehouden en hoe minder beschadigd deze worden, des te lager is het risico op afvalbranden.

Pilot

Er komt eerst een test op beperkte schaal tot aan de jaarwisseling. Daarna volgt de landelijke uitrol waarbij de regeling wordt opengezet voor AEEA-inzamelaars, die aan de kwaliteitseisen als inzamelpunt kunnen voldoen en daartoe een contract met Stichting Open afsluiten. Dit betreft in deze eerste fase MRF leden die beschikken over het MRF Keurmerk met de AEEA module. In een vervolgfase wordt nagegaan hoe de regeling verder verbreed kan worden.

Gerelateerd nieuws

Engineering Event Safety 2021: Veiligheid moet simpel zijn

Engineering Event Safety 2021: Veiligheid moet simpel zijn

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen was het nog even spannend, maar het Engineering Event Safety kon gewoon veilig doorgaan. Op 17 november verzamelden een kleine 200 machinebouwers, engineers, ontwerpers en…

Batterijrecycling met uitzonderlijke materiaal terugwinningspercentages

Batterijrecycling met uitzonderlijke percentages teruggewonnen materiaal

De toename van het gebruik van batterijen zorgt ervoor dat er straks een enorme hoeveelheid batterijen te recyclen valt. Verschillende organisaties bereiden zich hierop voor. Zo heeft het Duitse Duesenfeld een proces…

Workplace safety

Veiligheid en productiviteit op de werkplek gaan hand in hand

Veiligheid wordt soms gezien als een belemmering voor de bedrijfsvoering. Uit onderzoek blijkt echter dat een veiliger werkplek resulteert in productievere werknemers.

Laatste nieuws

Universiteit Twente viert 60-jarig bestaan

Universiteit Twente viert 60-jarig bestaan

Vandaag is het precies zestig jaar geden dat de Tweede Kamer, op voorstel van Minister van Onderwijs Cals, akkoord gaat met de vestiging van een Technische Hogeschool in Enschede. Universiteitskrant U-Today viert dit met…

'Supergelei' overleeft trap van een olifant

'Supergelei' overleeft trap van een olifant (video)

Een nieuw gelei-achtig materiaal is bestand tegen het gewicht van een olifant en komt volledig terug in zijn oorspronkelijke vorm, ook al bestaat het voor 80% uit water.

AI begrijpt objectrelaties

AI begrijpt objectrelaties

Een nieuw machine-learningmodel stelt robots in staat om interacties tussen verschillende voorwerpen te begrijpen. Dit is handig voor industriële robots die ingewikkelde, meerstaps manipulatietaken moeten uitvoeren,…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL