08 april 2021 om 11:49 uur -
Dat vertelden directeuren Ivo Wessels van VDL Energy Systems (voorheen Siemens) en Dennis Schipper van Demcon in de TechTalk Energy van Brainport Eindhoven (2 april).
VDL ontwikkelt nu in een nieuwe testlocatie batterij-opslagsystemen, fuelcelltechnologie en - samen met Demcon en andere partners - het electrolysersysteem. Wessels: "We willen die producten testen in een demoveld zodat we de productontwikkeling in samenwerking met technologiepartners kunnen ondersteunen."
De partijen verwachten de komende jaren forse investeringen in de energietransitie. En het liefst richt men zich op electrolysers, want daarvan zijn er wereldwijd nog maar weinig aanbieders. "We zitten nu vroeg in de cyclus. Als we deze technologie hier weten te houden, zitten we de komende jaren op rozen", stelt gespreksgenoot Eric de Bie, en Gedeputeerde Energie, Erfgoed en Bestuurlijke vernieuwing in Brabant.
VDL en Demcon richten zich op decentrale electrolysesystemen omdat die markt nog niet is geclaimd. Groningen en ‘het Westen' richten zich meer op grootschalige waterstofproductie. De electrolysers die VDL en Demcon ontwikkelen, krijgen de omvang van een container. Het eerst model levert 1 megawatt groene stroom.
Aan tafel zitten ook Richard van der Sanden, Scientific Director Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems en Henri Koolen, Senior Vice President VDL groep. Alle aanwezigen stellen dat het goed zou zijn als de overheid duidelijk maakt welke duurzame energiesystemen het wil hebben / stimuleren. Wessels: "Dan ontstaat er focus en versnelling. Nu wordt het nog overgelaten aan bedrijven, regionale overheden etcetera." Van der Sanden: "We hebben een duidelijke stip aan de hoorizon nodig om concreet naar toe te werken. En de overheid moet de juiste keuzes maken en vooral goed nadenken hoe je de energietransitie kunt koppelen aan de maakindustrie en hoe je daar banen kunt creëeren." Koolen: "Daar kan ik alleen nog aan toevoegen dat de het Rijk ook de rol van launching customermoet nemen en zijn klanten ook moet ondersteunen als het product nog niet helemaal feasible is."
Hieronder de Techtalk. Het gesprek met Schipper en Wessels start bij minuut 45.
Gerelateerd nieuws
Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…
Onderzoekers van de USC Viterbi School of Engineering (VS) hebben een goedkoop dynamisch gestuurd oppervlak voor 3D-printers ontwikkeld dat afval vermindert en tijd bespaart.
Prodrive en het Koninkrijk Bahrein, die dit jaar 5e zijn geworden in de Dakar Rally, deden dat in een auto met dertig 3D-geprinte onderdelen. Reden? Door Covid-19 kon het team pas in oktober 2020 de fabriek in.
Laatste nieuws
Vloeibaar water kan bevriezen en een vaste stof vormen, of koken en gasvormig worden. In onze keuken verlopen zulke faseovergangen niet geleidelijk, maar onder hoge druk zijn dz veel ’gladder’. En zo werken…
Tochtgaten in een kantorenwijk, geluidshinder door industrie, horizon-vervuilende windmolens bij woonhuizen, verkeerde lichtinval in een school. Niet altijd vooraf voorzien, maar wel hinderlijk of ronduit storend nadat…
Volvo en SSAB willen ‘s werelds eerste voertuigen produceren van fossielvrij staal. Volvo is van plan om al dit jaar te beginnen met de productie van conceptvoertuigen en onderdelen van staal dat door SSAB wordt…
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Kennis meest gelezen