EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Demcon en VDL gaan samen elektrolysers bouwen (video)

08 april 2021 om 11:49 uur -

Ivo Wessels van VDL Energy Systems (links) en Dennis Schipper van Demcon in de TechTalk Energy van Brainport Eindhoven (2 april)

Demcon en VDL Energy Systems gaan samen kleinschalige, decentrale electrolysers bouwen. Het is de bedoeling dat Demcon binnen twee jaar een verbeterd ontwerp klaar heeft qua produceerbaarheid en kosten, wat VDL vervolgens grootschalig in productie neemt.

Dat vertelden directeuren Ivo Wessels van VDL Energy Systems (voorheen Siemens) en Dennis Schipper van Demcon in de TechTalk Energy van Brainport Eindhoven (2 april).

 

VDL ontwikkelt nu in een nieuwe testlocatie batterij-opslagsystemen, fuelcelltechnologie en - samen met Demcon en andere partners - het electrolysersysteem. Wessels: "We willen die producten testen in een demoveld zodat we de productontwikkeling in samenwerking met technologiepartners kunnen ondersteunen."

 

De partijen verwachten de komende jaren forse investeringen in de energietransitie. En het liefst richt men zich op electrolysers, want daarvan zijn er wereldwijd nog maar weinig aanbieders. "We zitten nu vroeg in de cyclus. Als we deze technologie hier weten te houden, zitten we de komende jaren op rozen", stelt gespreksgenoot Eric de Bie, en Gedeputeerde Energie, Erfgoed en Bestuurlijke vernieuwing in Brabant.

 

VDL en Demcon richten zich op decentrale electrolysesystemen omdat die markt nog niet is geclaimd. Groningen en ‘het Westen' richten zich meer op grootschalige waterstofproductie. De electrolysers die VDL en Demcon ontwikkelen, krijgen de omvang van een container. Het eerst model levert 1 megawatt groene stroom.

 

Focus voor banen

Aan tafel zitten ook Richard van der Sanden, Scientific Director Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems en Henri Koolen, Senior Vice President VDL groep. Alle aanwezigen stellen dat het goed zou zijn als de overheid duidelijk maakt welke duurzame energiesystemen het wil hebben / stimuleren. Wessels: "Dan ontstaat er focus en versnelling. Nu wordt het nog overgelaten aan bedrijven, regionale overheden etcetera." Van der Sanden: "We hebben een duidelijke stip aan de hoorizon nodig om concreet naar toe te werken. En de overheid moet de juiste keuzes maken en vooral goed nadenken hoe je de energietransitie kunt koppelen aan de maakindustrie en hoe je daar banen kunt creëeren." Koolen: "Daar kan ik alleen nog aan toevoegen dat de het Rijk ook de rol van launching customermoet nemen en zijn klanten ook moet ondersteunen als het product nog niet helemaal feasible is."

 

Hieronder de Techtalk. Het gesprek met Schipper en Wessels start bij minuut 45.

Gerelateerd nieuws

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

Hoe een bewegend platform voor 3D-printen afval en kosten kan verminderen

3D-printen kan nu 40 procent sneller en 30 procent goedkoper (video)

Onderzoekers van de USC Viterbi School of Engineering (VS) hebben een goedkoop dynamisch gestuurd oppervlak voor 3D-printers ontwikkeld dat afval vermindert en tijd bespaart.

Met dertig 3D-geprinte autoonderdelen de Dakar door

Met dertig 3D-geprinte auto-onderdelen de Dakar door

Prodrive en het Koninkrijk Bahrein, die dit jaar 5e zijn geworden in de Dakar Rally, deden dat in een auto met dertig 3D-geprinte onderdelen. Reden? Door Covid-19 kon het team pas in oktober 2020 de fabriek in.

Laatste nieuws

Waarin een kwantummagneet op water lijkt

Een gefrustreerde kwantummagneet gedraagt zich eigenlijk net als water

Vloeibaar water kan bevriezen en een vaste stof vormen, of koken en gasvormig worden. In onze keuken verlopen zulke faseovergangen niet geleidelijk, maar onder hoge druk zijn dz veel ’gladder’. En zo werken…

Alle 10 miljoen gebouwen in Nederland ontsloten in 3D

Alle 10 miljoen gebouwen in Nederland ontsloten in 3D

Tochtgaten in een kantorenwijk, geluidshinder door industrie, horizon-vervuilende windmolens bij woonhuizen, verkeerde lichtinval in een school. Niet altijd vooraf voorzien, maar wel hinderlijk of ronduit storend nadat…

Volvo en SSAB gaan eerste voertuigen produceren op waterstof

Volvo en SSAB gaan eerste voertuigen produceren op waterstof

Volvo en SSAB willen ‘s werelds eerste voertuigen produceren van fossielvrij staal. Volvo is van plan om al dit jaar te beginnen met de productie van conceptvoertuigen en onderdelen van staal dat door SSAB wordt…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL