EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Topjaar voor ASML

21 januari 2021 om 11:42 uur -

Topjaar voor ASML

ASML heeft over 2020 een netto-omzet behaald van 14 miljard euro en een netto-winst van 3,6 miljard. Dat is aanzienlijk meer dan verwacht. Voor 2021 verwacht de chipmachinefabrikant aanhoudende groei dankzij sterke Logic-vraag en herstel in Memory.

In het vierde kwartaal behaalde het bedrijf een netto-omzet van 4,3 miljard euro, met een brutomarge van 52,0% en een nettowinst van 1,4 miljard euro. De nettoboekingen bedroegen 4,2 miljard euro. Het bedrijf verwacht in het eerste kwartaal een netto-omzet tussen de 3,9 en 4,1 miljard euro.

 

CEO Peter Wennink: "Onze omzet in het vierde kwartaal lag hoger dan onze verwachting. Dit was voornamelijk te danken aan extra DUV-zendingen en upgrademogelijkheden. We hebben negen EUV-systemen verzonden en in het vierde kwartaal een opbrengst voor acht systemen erkend. Binnen de nettoboekingen was 1,1 miljard afkomstig van EUV-systemen (netto zes units).

 

"Voor 2021 verwachten we nog een jaar van groei, aangedreven door een sterke vraag naar Logic en aanhoudend herstel in Memory. De uitbouw van de digitale infrastructuur en de voortdurende technologische innovatie is relevant voor de consumenten-, automobiel- en industriële markten en stimuleert de vraag in ons hele productportfolio.

 

Hoogtepunten

  • Verzending van het 100ste EUV-systeem. Eind 2020 waren er 26 miljoen wafers in gebruik op de geïnstalleerde EUV-basis, waarvan 9 miljoen in het vierde kwartaal.
  • Toenemende vraag naar alle DUV-systemen en optimalisatie van de fabriekscapaciteit, verkorting van de installatiecyclustijd en ondersteuning van de tools in het veld voor maximale productiviteit.
  • Terwijl de eerste NXT: 2050i-systemen tot 120 dagen in beslag namen om te bouwen, behaalde ASML eind vorig jaar een bouwtijd van 60 dagen over de laatste vijf systemen.
  • Verzending van het eerste ArF-droogsysteem op het NXT-platform (NXT: 1470). Op het Twinscan KrF-platform is een recordaantal systemen verzonden. De algehele sterke vraag naar DUV-systemen wordt bevestigd door een recordwaarde van DUV-boekingen van 7,3 miljard euro.
  • Verzending van de eerste YieldStar 385 naar een klant in Q4 en een recordjaar voor YieldStar-zendingen.
  • En er zijn drie eScan1000 Multibeam-systemen verzonden. Met 3x3 beams en high-speed stage-technologie bieden deze systemen tot 600% hogere productiviteit dan systemen met enkele bundel, alsmede vroege procesintegratie.

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
ASML

Gerelateerd nieuws

Heeft corona effect op werkgeluk onder technische professionals?

Heeft Corona effect op het werkgeluk van engineers?

50% van de engineers ervaart effecten van de Coronapandemie. Niet zozeer doordat ze hun baan verliezen (11%) als wel op het gebied van werkgeluk. Dat stelt detacheringsbureau Comaen op basis van onderzoek tussen 1…

Boek over Wim van der Hoek

Boek: Wim van der Hoek - Een constructief leven

Op initiatief van de Dutch Society for Precision Engineering (DSPE) hebben Lambert van Beukering en Hans van Eerden een boek geschreven over Wim van der Hoek. De presentatie vindt plaats op 18 november, 14.00 uur,…

Dutch Technology Week gaat digitaal: “Bijzondere tijden vragen om bijzondere DTW”

Dutch Technology Week gaat digitaal: “Bijzondere tijden vragen om bijzondere DTW”

Dat er dit jaar geen fysieke Dutch Technology Week zou plaatsvinden, was al duidelijk. Maar er is wel een online-editie. Van 8 tot en met 13 juni, de oorspronkelijke data van de Dutch Technology Week, staat nu de DTW2020…

Laatste nieuws

Spot: on the move

Spot steekt de oceaan over en krijgt een extra arm (video's)

De laatste weken zijn drie Nederlandse instanties aan de slag gegaan met een Spot robothond. Perron038 laat Zwolse studenten zijn nut voor de maak onderzoeken, Antea-medewerkers krijgen er één als collega, en Leica…

Ziekenhuisbedden reinigen met robots

Ziekenhuisbedden reinigen met robots

Weber Machinebouw heeft een een machine ontwikkeld voor het thermisch te reinigen met behulp van stoom van de bedden in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De ziekenhuisbedden werden eerder handmatig gereinigd…

Veilig uit eten door online tool

Veilig uit eten dankzij online tool (video)

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden. Met de…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL