EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Nieuwe afdichting scheelt gieterij 100.000 euro per jaar

12 mei 2020 om 13:04 uur -

De afgedichte rollagers kunnen hoge belastingen aan en beschikken over een geavanceerde afdichting.

Een aanpassing van het gebruikte lagertype in het carrousel van een gietlijn en de combinatie daarvan met een kleine wijziging in het ontwerp, bezorgt een fabrikant van gasturbinebladen tot een besparing van 100.095 euro per jaar bij. De wijziging kwam er nadat het bedrijf om de zes weken geconfronteerd werd met lagerdefecten.

Om de korte levensduur van de oude lagers te onderzoeken deed de fabrikant beroep op de applicatie-ingenieurs van NSK. Uit analyse bleek dat een extreem bijtende oplossing (50% natriumhydroxide bij 180°C) die ingezet wordt tijdens het gietproces, gecombineerd met grote belastingen en een verkeerde uitlijning van de assemblage, aan de basis lag van de problemen. Dat uitte zich in manke smering en het vastlopen van de installatie. Het probleem werd nog verergerd door de onvoldoende afdichting van de lagers.

 

Daarom stelde NSK voor om over te schakelen op haar assortiment afgedichte rollagers, die het binnendringen van de agressieve bijtende oplossing voorkomen en tegelijkertijd de afdichting op peil houden. Daarnaast werd ook een alternatief ontwerp van het carrouselwiel voorgesteld dat verder de bescherming tegen verontreinigingen verbetert en montage vereenvoudigt. Tests leren dat dat deze aanpassingen resulteren in een verdubbeling van de levensduur van de lagers, wat op zijn beurt leidde tot een aanzienlijke vermindering van de stilstand- en onderhoudstijd. Door de goede prestaties werden ook de overige gietlijnen van de fabrikant aangepast.

 

De afgedichte rollagers bieden een hoge belastbaarheid en beschikken over een geavanceerde afdichting. Ze zijn bedoeld voor gebruik in de veeleisende omstandigheden die kenmerkend zijn voor gieterijen en de staalindustrie in het algemeen. De openingen op de binnen- en buitenringen van de lagers maken het mogelijk om het lithiumvet meteen op de juiste plaats aan te brengen, terwijl een fosfaatoppervlaktebehandeling helpt om corrosie te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Hoe de oude meesters ultramarijn maakten

Ultramarijn maak je met meisjeshanden

Wetenschappers van het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) hebben een methode ontwikkeld om inzicht te krijgen in de bereiding van het…

Slimme bladtip heft vortex op

Slimme bladtip heft vortex op

De startup nigeQ wil een innovatieve bladtip gaan testen die de wervelingen aan het einde van turbinebladen opheft. Dit levert naar verwachting een extra energieopbrengst van zo’n 10% op. Bovendien beperkt deze…

Demcon levert eerste beademingssystemen op

Demcon levert eerste beademingssystemen op

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft zijn eerste beademingssystemen opgeleverd. Binnen een maand is het bedrijf erin geslaagd in Nederland een compleet beademingssysteem te ontwikkelen, produceren en…

Laatste nieuws

Gemaskerde lucht

Gemaskerde lucht: beter dan een mondkapje?

De Atmôs van Aō Air werd op de Consumer Electronics Show 2020 in Las Vegas gepresenteerd als een gezichtsmasker dat een 50x betere luchtkwaliteit biedt dan de beste bestaande maskers.

De verrassende viscositeit van verstrikte wormen

De verrassende viscositeit van verstrikte wormen

Aan de hand van experimenten met Tubifex-wormen uit de lokale dierenwinkel ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat in de wiebelende beweging van levende wormen verrassende natuurkunde besloten…

Lightyear gaat zijn zonnedak vermarkten

Lightyear gaat zijn zonnedak vermarkten

Lightyear heeft een overeenkomst getekend met DSM om samen het unieke zonnedak van de Lightyear-auto te gaan verkopen voor op andere elektrische voertuigen, waaronder auto's, bestelwagens en bussen.

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL