EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Nederlandse Praktijkrichtlijn ‘Open Urban Platforms’ beschikbaar

17 maart 2020 om 16:24 uur -

Beeld: Smart City by Dr. Sam Musa

Steeds meer mensen, meer verkeer, een hoger energieverbruik en toenemende aandacht voor duurzame oplossingen. Daarmee willen we in een veilige, duurzame, veerkrachtige en aantrekkelijke stad wonen. Dit vraagt in onze steden om nieuwe technologieën op het gebied van veiligheid, gezondheid, energie en mobiliteit.

Door nieuwe technologieën in te zetten kan zo'n stad werkelijkheid worden: de stad wordt een ‘smart city'. Om een smart city te realiseren, is het noodzaak om op zoek te gaan naar oplossingen die bijdragen aan een stad waar mensen en machines samenwerken.

 

Digitale transformatie in stedelijke omgevingen

In de stedelijke omgevingen vindt een digitale transformatie plaats. Onderdeel daarvan is het gebruik van data. Nu hebben veel applicaties een specifieke focus met een zogenaamd verticaal toepassingsgebied. Denk daarbij aan smart parking, smart buildings en smart air environment. Als data worden ‘opengezet', wordt het echter mogelijk voor publieke en private partijen applicaties te ontwikkelen die data inzetten om betere beslissingen te nemen, waar ook andere bronnen in worden meegenomen.

 

Open Urban Platform

Het concept Open Urban Platform (OUP) bevordert het denken over de samenhang van de digitale infrastructuur, de diensten en applicaties in de stad op basis van algemeen geaccepteerde kaders, richtlijnen en principes en wettelijke en ethische uitgangspunten.

 

Handvatten

Experts uit verschillende gemeenten, industriepartijen en kennisinstellingen hebben bij de NEN Standaardisatie AdviesGroep - Smart Cities gewerkt aan een richtlijn om gezamenlijke ontwikkeling en inkoop van Open Urban Platforms te versterken. De Nederlandse Praktijkrichtlijn ‘Open Urban Platform' (NPR 8284) richtlijn geeft concrete handvatten voor:

  • Het borgen van interoperabiliteit en dataportabiliteit in een smart city;
  • Het inzetten van een Open Urban Platform (OUP) als vertrouwde infrastructuur voor digitale diensten in de stad;
  • Het eigendom van OUPs;
  • De rol van de gemeente bij een OUP.

 

Voor wie?

De NPR ‘Open Urban Platforms' is relevant voor verschillende groepen professionals, waaronder: Chief Information Officers, Chief Technology Officers, strategische adviseurs, projectleiders, onderzoekers en IT-specialisten bij gemeenten en andere (semi-) overheden, universiteiten en andere kennisinstellingen, en bij het bedrijfsleven, van multinationals via mkb naar start-ups.

 

Ook meewerken aan afspraken over Smart Cities?

Ben jij vertegenwoordiger bij een grote of kleine gemeente en werk je aan smart city vraagstukken? Aanbieder van digitale oplossingen? Mkb'er met kennis van zaken over het onderwerp? Ideeën of oplossingen voor de normalisatie van smart cities? Wij zoeken partijen die willen deelnemen aan de adviesgroep. Voor meer informatie over Smart Cities, neem contact op met Remco Perotti, secretaris SAG-SC, e-mail info@smartcity-standards.nl.

Gerelateerd nieuws

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

Op donderdag 26 maart is er weer een Kamerdebat over het Coronavirus en de te treffen maatregelen. Zowel FME als GMV, de organisatie voor machinebouwers voor de voedselproducerende sector, hebben brieven ingediend waarin…

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

De Californische startup Strateos werkt aan robotlaboratoria in - of liever gezegd: via - de cloud, zodat chemici en biologen vanuit huis nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen handig voor in tijden van…

Een sensor als een zeehond. Of een vis (video)

Een sensor als een zeehond. Of een vis. (video)

Onderzoeker Ajay Kottapalli maakt aan de RUG nieuwe sensoren van zachte polymeren. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur.

Laatste nieuws

Hannover Messe 2020 gaat niet door

Hannover Messe 2020 gaat niet door

Industriebeurs Hannover Messe gaat dit jaar niet door. Dat heeft de beursorganisatie vandaag bekend gemaakt.

Smart Industry: Slechts 21 procent van machinebouwers ziet  AI als prioriteit

Smart Industry: Slechts 21 procent van machinebouwers ziet AI als prioriteit

In de transitie naar een Smart Industry krijgt de machinebouwindustrie steeds meer te maken met innovatieve technologieën als smart sensors en robotica. De implementatie van AI-toepassingen lijkt dan ook een vereiste te…

Soldeerbouten mee naar huis

Soldeerbouten mee naar huis

De Shell Eco Marathon gaat niet door. Een flinke domper voor titelverdediger Green Team Twente. Voor andere studententeams van de Universiteit Twente vallen de gevolgen van de coronacrisis vooralsnog mee. Of ze zitten…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL