EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Dare Services ISO/IEC 17025:2017 geaccrediteerd

04 november 2019 om 11:32 uur -

OATS op het dak bij Dare in Woerden

Op 31 oktober 2019 is Dare Services geaccrediteerd conform de nieuwe 2017 versie van de ISO/IEC 17025. Het bedrijf is hiermee één van de eerste laboratoria en het eerste elektrisch laboratorium dat in Nederland aan deze norm voldoet.

De ISO/IEC 17025:2017 vervangt de 2005 versie. De norm, die de algemene vereisten voor de competentie van test- en kalibratielaboratoria beschrijft, vormt de basis voor de kwaliteitsborging van dergelijke laboratoria.

 

Overgangsregeling

De overgangsregeling die de International Laboratory Accreditation Co-operation (ILAC) hanteert is 3 jaar. Deze verloopt op 30 november 2020. Het feit dat 2 jaar na introductie nog slechts weinig laboratoria aan de nieuwe versie voldoen, is een indicatie voor de complexiteit van de overgang.

 

Verschillen

Het belangrijkste verschil tussen de oude en nieuwe versie is dat de nieuwe versie gericht is op risicogebaseerde kwaliteit. Andere belangrijke verschillen zijn:

  • Meer nadruk op de vertrouwelijkheid en onpartijdigheid.
  • In plaats van alleen de kwaliteitsmanager wordt nu het gehele personeel verantwoordelijk geacht; het begrip kwaliteitsmanager komt niet meer in de norm voor.
  • Plaatsvervanging wordt niet meer expliciet genoemd, maar moet naar voren komen in de risicobeoordeling.
  • Er wordt nu expliciet geëist dat de omgevingsomstandigheden worden vastgelegd.
  • Meer nadruk op ICT.


Voor het opstellen of aanpassen van het kwaliteitssysteem is het nu belangrijk dat eerst een zogenoemde context en risicoanalyse wordt uitgevoerd. Op basis hiervan kan worden bepaald welke punten veel aandacht moeten krijgen en welke minder. Een aantal zaken wordt nu dus ook helemaal niet meer in de norm genoemd maar moet uit de risico-inventarisatie naar voren komen. Dit legt een grotere verantwoordelijkheid bij het laboratorium. Ook is de kwaliteit niet langer alleen het domein van de kwaliteitsmanager maar wordt het volledige personeel expliciet verantwoordelijk gemaakt.

 

Invoering bij Dare

In maart 2018 is Dare begonnen met de oriëntatie op de noodzakelijke wijzigingen en bijhorende consequenties. Later in dat jaar is een GAP analyse opgesteld waarna begin 2019 is begonnen met de implementatie. Daarna is tijdens een interne audit vastgesteld dat Dare heeft voldaan aan de eisen die gesteld worden in RVA toelichtingsdocument T049. Hierna heeft de RVA tijdens de jaarlijkse beoordeling op 7 mei 2019 de toetsing tegen de eisen uit de nieuwe norm uitgevoerd.


Uit deze transitiebeoordeling kwamen twee afwijkingen (NC's) van de B-categorie naar voren (ook conform T049) die, tegelijkertijd met de overige NC's, zijn afgehandeld. Op 2 oktober 2019 werd door de RvA gemeld dat de aanvraag met een positief advies bij het bestuur van de RvA werd neergelegd, zodat deze op 31 oktober 2019 een positief besluit kon nemen.

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
Dare
Adres
Vijzelmolenlaan 7
Postcode, Plaats
3447 GX, Woerden
Telefoon
0348 430 979
Fax
0348-430645
Website
http://www.dare.nl
E-mail
info@dare.nl
Meer informatie
Bedrijfsprofiel

Gerelateerd nieuws

Bijgewerkte EU-leidraad over COVID-19 veiligheidsmaatregelen voor werknemers

Bijgewerkte EU-leidraad over COVID-19 veiligheidsmaatregelen voor werknemers

Het EU-OSHA heeft de leidraad voor maatregelen om COVID-19 verspreiding op de werkplek te voorkomen, bijgewerkt (28 januari). Er staan voorbeelden in van maatregelen die werkgevers kunnen helpen om bij de uitvoering of…

NLR en TU Delft presenteren route naar duurzaam luchtvervoer

NLR en TU Delft presenteren route naar duurzaam luchtvervoer

Vandaag presenteren NLR en de TU Delft een whitepaper over de meest veelbelovende technologieën voor het realiseren van een klimaatneutraal luchtvervoersysteem in 2050.

Twee doden bij ongeval met testen van prototype aandrijving: bedrijven beboet

Twee doden bij ongeval met testen van prototype-aandrijving: bedrijven beboet

Bij het testen van een prototype-aandrijving kwamen twee medewerkers van een bedrijf uit Gouda om. De rechtbank veroordeelt het bedrijf uit Gouda tot het betalen van een boete van 60.000 euro. Het samenwerkende bedrijf…

Laatste nieuws

FME: Stageplekken in de tech sector gezocht

FME zoekt stageplekken in de tech-sector

Door de coronacrisis is er een tekort aan stageplekken in de technologie ontstaan. Op dit moment zoeken ruim 400 studenten een stage of leerbaan voor een technische opleiding in de metaal en metalektro. FME roept…

Terahertz-beeldvorming van grafeen maakt de weg vrij voor industrialisatie

Terahertz-beeldvorming van grafeen maakt de weg vrij voor industrialisatie

Röntgenscans zorgden voor een revolutie in medische behandelingen doordat we in mensen konden kijken zonder operatie. Evenzo dringt terahertz-spectroscopie door grafeenfilms waardoor wetenschappers gedetailleerde…

Elon Musk beloont 's werelds beste CO2-afvangers met 100 miljoen dollar

Elon Musk beloont 's werelds beste CO2-afvangers met 100 miljoen dollar

Elon Musk daagt ontwerpers wereldwijd uit om met robuuste CO2-afvangsysteem te komen. Hij heeft een vier jaar durende prijsvraag uitgeschreven met een prijzenpot van 100 miljoen dollar.

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Productieve ruimtebewaking!

De veiligheidslaserscanner PSENscan biedt een tweedimensionale ruimtebewaking met een openingshoek van 275 graden en een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL