EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Open source framework voor automotive systeemmodellerering en simulatie SIMarchitect beschikbaar

14 mei 2019 om 11:28 uur -

Open source framework voor automotive systeemmodellerering en simulatie SIMarchitect beschikbaar

Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en TNO hebben een open source softwarepakket ontwikkeld voor automotive systeemmodellerering en simulatie. Volgens de partijen heeft SIMarchitect toegevoegde waarde voor zowel het MKB als grotere bedrijven, onderzoeks- en opleidingsinstituten, omdat het meer gestructureerd en efficiënter modelleren mogelijk maakt.

Dat leidt tot snellere ontwikkeling, demonstratie en inzet van toepassingen en resultaten.


De focus van SIMarchitect is de gestandaardiseerde omgeving in het programma Matlab/Simulink. Vanuit de open source ontwikkelgedachte is delen van verbeteringen van deze generieke SIMarchitect omgeving zeker een doel. De inhoud van ontwikkelde modellen hoeft niet gedeeld te worden, maar de mogelijkheid daarvoor bestaat. Delen is een bewuste keuze en actie en kan gemakkelijk met het typische versiebeheer (zoals GitLab) waarvan voor SIMarchitect gebruik wordt gemaakt. Samenwerking wordt verder vergemakkelijkt door gebruik te maken van dezelfde standaarden/methodes van werken, dit zowel binnen de eigen organisatie als met externe.

 

Voordelen van het framework

Het framework ondersteunt systeemingenieurs bij de ontwikkeling, validatie en het onderhoud van systeemmodellen en regelalgoritmes in de Matlab/Simulink programmeeromgeving. De kracht van SIMarchitect komt door de interne databusstructuur, uniforme modules en grafische gebruikersinterface, die gezamenlijk het hergebruik van modellen en algoritmes stimuleren en makkelijker maken. Visualisatie van simulatieresultaten volgen middels enkele simpele muisklikken. Om gebruikers te helpen, wordt SIMarchitect voorzien van een bibliotheek van (hybride) voertuig-aandrijflijncomponenten en enkele voorbeeldmodellen.

 

Meerdere projecten

SIMarchitect is ontwikkeld in het kader van het Combine-project, waarin HAN Automotive Research samen met 30 voornamelijk Nederlandse MKB partners werkt aan efficiënte en laagdrempelige oplossingen voor systeemmodellering en simulatie. Met de oplevering van deze oplossing in een open source community hopen TNO en HAN te stimuleren dat bedrijven en instituten deze oplossing gebruiken en verder verrijken, daarbij zowel hun eigen prestaties als die van andere te versterken via pre-competitieve samenwerking.

Gerelateerd nieuws

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Het aantal robots in de industrie is de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er 12.000 industriële robots. ‘Verontrustend is dat het groeitempo afneemt’, stelt ING na onderzoek. ‘Juist een versnelling…

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

TNO lanceert app BewustBelast voor inzicht in fysieke belasting

BewustBelast: inzicht in fysieke belasting

Voor het ondersteunen van werknemers bij het maken van bewust gezonde keuzes op de werkvloer heeft TNO een gratis app ontwikkeld. De app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van SZW.

Laatste nieuws

Nooit meer schilderen

Verf die nooit vervaagt

Wat als je nooit meer een brug hoeft te schilderen? Of een schip? Of een boorplatform? Onderzoeker Jessica Clough en haar collega’s aan de Wur ontwikkelden een verf die nooit zijn kleur verliest. Ze lieten zich…

Energiezuinige dataverwerking door magneten te laten leren

Brein-achtige dataverwerking door lerende magneten

Datacenters gebruiken steeds meer energie. Om die reden is er veel vraag naar nieuwe technologieën die energiezuinige computers mogelijk maken. Dat dat ook zou kunnen door chips te maken die geïnspireerd zijn op de…

Meer CO2 voor een beter klimaat (video)

Meer CO2 voor een beter klimaat (video)

De meeste berichten over CO2 en het klimaat, gaan over een vermindering. Aan de Stanford universiteit willen ze het CO2-gehalte in de atmosfeer echter juist opkrikken om het klimaat een zetje in de goede richting te…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL