EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Philips’ NatLab krijgt een opvolger: Eindhoven Engine

15 april 2019 om 09:10 uur -

Maarten Steinbuch, boegbeeld van Eindhoven Engine. Foto: Bart van Overbeeke

Eindhoven Engine wil als ‘speeltuin voor onderzoekers’ in de voetsporen treden van het legendarische NatLab van Philips. Met hett verschil dat Eindhoven Engine gedragen wordt door meerdere bedrijven in de Brainportregio en een centrale rol reserveert voor onderzoekers en studenten van de TU/e, Fontys en van TNO.

"Met Eindhoven Engine willen we innovatie versnellen door ervaring samen te brengen met jong talent", zegt universiteitshoogleraar Maarten Steinbuch. "En dan niet op een plek in een bedrijf, maar op een aparte locatie; dat geeft disruptief doen en denken meer kans, en bevordert bovendien kruisbestuiving tussen de projecten en dus tussen de verschillende industriegroepen." Dat is volgens hem nodig, omdat door de digitale revolutie alles met elkaar wordt verbonden, en geen enkele partij meer in staat zal zijn om de maatschappelijke uitdagingen alleen op te lossen.


Het moet een bruisende, inspirerende locatie worden, een thuishaven voor projecten van 2 tot 4 jaar, gedragen door 5 tot 20 deelnemers, onder wie studenten van alle opleidingsniveaus. Op termijn moet het voor werknemers van bedrijven in de regio vanzelfsprekend worden om mee te draaien in een project van Eindhoven Engine, hoopt Steinbuch. "Je stapt in Eindhoven Engine om nieuwe kennis op te doen of juist te delen, om inspiratie te krijgen en te geven. En voor je werkgever is dit een goede investering, omdat de Engine een voorsprong geeft en je al vroegtijdig in aanraking komt met studenten om hen te motiveren voor jouw bedrijf."

 

Transformatie

Binnen de innovatieversneller Multimediapaviljoen (MMP) zijn nu al tientallen mensen aan het werk. Op termijn zal het hele MMP gevuld worden door Eindhoven Engine, dat wil doorgroeien naar circa vijfhonderd deelnemers. Om de organisatie vorm te geven, is vorig jaar de Eindhoven Engine BV opgericht, met Clement Goossens als directeur. Er is een Eindhoven Engine Support Team opgericht met vertegenwoordigers van TNO, Fontys en de TU/e. Dit team regelt de projectcontracten met de bedrijven, gaat trainingen organiseren en is verantwoordelijk voor publieksrelaties. De raad van advies wordt gevormd door vertegenwoordigers van de oprichters van Eindhoven Engine - TU/e, TNO, Fontys en de bedrijven Philips, Signify, NXP, NTS en VDL. Alleen medeoprichter ASML heeft nog niet toegezegd zitting te nemen in dit orgaan. De raad van advies wordt voorgezeten door bedenker Steinbuch, die ook naar buiten toe optreedt als ambassadeur, samen met industrieel boegbeeld Guustaaf Savenije, CEO van VDL-ETG.

 

Projecten

Er zijn al 7 projecten geformuleerd binnen een aantal hoofdlijnen: ‘connected driving', dat wordt getrokken door chipfabrikant NXP, ‘medical techologies' met input van Philips, en ‘wafer stages' met ASML. Ook worden er projecten geformuleerd rond Brainport Smart District, de slimme wijk die in Helmond wordt gebouwd.

 

Academy

Ook wordt er een Engine Academy ingericht. "Binnen de Academy worden cursussen voor studenten en onderzoekers verzorgd, waarin we leren hoe je omgaat met de complexiteit van innovatie. Maar ook hoe je een bedrijf opricht, over patenten en eigendomsrechten en dergelijke. Die leergangen willen we uiteindelijk ook openstellen voor de volledige regio. Dat betekent dat de wetenschappers en studenten dergelijke cursussen samen kunnen doen met onderzoekers van NXP, Philips en ASML. Daarmee vergroten de deelnemers meteen hun netwerk en leren ze ook hoe het er bij andere organisaties aan toe gaat."

 

Public Outreach

Een andere taak die Eindhoven Engine op zich gaat nemen, is public outreach. Goossens: "Eindhoven Engine moet een baken worden, mensen moeten weten dat hier gewerkt wordt aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Heel concreet hebben we hierover nagedacht met partijen zoals Singularity University en ook met PSV hebben we gesproken. Het zou mooi zijn als we de enorme ‘fanbase' van zo'n topclub hier in de regio kunnen aanspreken. Ook om erachter te komen wat zij nu als de dringende problemen ervaren op het gebied van gezondheidszorg of mobiliteit. Deze mensen staan ook in de file, of hebben gezondheidsproblemen waar we via Eindhoven Engine wellicht iets aan kunnen doen."


Eindhoven Engine wordt deels bekostigd vanuit de Brainport Nationale Actieagenda; hiervoor is 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een periode van 7 jaar. Daarnaast dragen de deelnemende bedrijven bij, zowel 'in cash' als ‘in kind', net als de diverse regionale overheden. Via de Topsector HTSM (van het ministerie van Economische Zaken) wordt voor elke drie euro's die bedrijven aan input leveren, nog eens een euro gedoneerd aan Eindhoven Engine.


Goossens: "Op de langere termijn verwachten we ook uit Europa subsidies te kunnen binnenhalen, voor onderzoek via Horizon Europe, maar misschien ook Erasmus-achtige programma's voor studenten en voor het opzetten van regionale innovatiesystemen, en wellicht fondsen voor het MKB. Maar in principe is dit soort publieke financiering alleen voor de beginfase. Uiteindelijk moeten de bedrijven ervan overtuigd raken dat het verstandig is om te investeren in Eindhoven Engine".

 

Bron: Cursor

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

De top van de jaarlijkse lijst van de meest innovatieve bedrijven van Boston Consulting Group (BCG) ziet er voor het eerst anders uit. In het wereldwijde overzicht van 2500 grote innovation leaders staat Apple dit jaar…

Laatste nieuws

Is de Afsluitdijk straks klaar voor een superstorm? (video)

Is de Afsluitdijk straks klaar voor een superstorm? (video)

De komende jaren wordt de Afsluitdijk versterkt. De 32 km lange dijk, die eigenlijk een dam is, wordt onder meer voorzien van een nieuwe bekleding aan Waddenzeezijde. Maar voordat het zover is, wordt eerst getest of de…

Zoutwaterbatterij laadt op in enkele seconden

Zoutwaterbatterij laadt op in enkele seconden (video)

Aan het Imperial College in Londen is een batterij ontworpen die alleen gebruikt maakt van zout water en polymeren om energie op te wekken. Het apparaat is snel, goedkoop en duurzaam, maar wel een beetje groot.

Een energiegenerator voor de lichte bries (video)

Een energiegenerator voor de lichte bries (video)

Het Amerikaanse leger heeft een generator uitgevonden die energie opwekt uit een lichte bries. Het systeem werkt al bij een windsnelheid van 14 kilometer per uur. Techlink, dat het systeem wereldkundig maakt, zoekt nog…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL