EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Multimediamodule bevat CPU dram en periferie op 16,5 cm2

06 mei 2019 om 06:47 uur -

De Dart MX8M Mini herbergt processor, geheugen en periferie op een print van 5,5 bij 3 cm.

Gebruik makend van de jongste processor van NXP heeft Variscite een module ontwikkeld die zijn kleine afmetingen moet koppelen aan een bescheiden stroomverbruik. In lijn met de structuur van de CPU zou deze Dart MX8M Mini vooral tot zijn recht komen in op multimedia gerichte applicaties. Zo kan hij twee LVDS-schermen aansturen en de datastromen van vier camera's en acht audiobronnen inlezen. Voor de verwerking zorgen een tot vier Cortex A53-kernen, op de chip bijgestaan door onder andere GPU's voor twee- en driedimensionale video en beveiligingscircuits. De module voegt daar diverse soorten geheugen en in- en uitvoervoorzieningen aan toe.

Ondanks dat Variscite stelt dat zijn jongste computermodule, de Dart MX8M Mini, is ontworpen voor minimaal stroomverbruik, laat het bedrijf na om die claim cijfermatig te onderbouwen. Maar met de processor als dominante component zal de totale consumptie van de module niet ver boven de voor dat SOC opgegeven 2 W uitkomen. Het kaartje is qua aansluitingen en positionering van de connectoren compatibel met de andere eenheden in de productfamilie, maar is met afmetingen van 5,5 bij 3 cm een stuk kleiner. Op de print zitten behalve de processor ook werkgeheugen tot 4 Gbyte, niet-vluchtige opslag tot 64 Gbyte en perifere componenten voor de netwerkverbindingen en het aansturen respectievelijk uitlezen van beeldschermen, camera's en audiobronnen.


Het hart van de module wordt gevormd door de begin dit jaar geïntroduceerde i.MX 8M Nano van NXP. De halfgeleiderbakker gebruikt zijn 14-nm proces voor de fabricage. Daardoor heeft de chip genoeg ruimte om behalve 1, 2 of 4 ARM Cortex A53-kernen plus een Cortex M7 ook een heel scala aan subsystemen te bevatten. Deze zijn voornamelijk gericht op multimedia-applicaties, onder andere via grafische processoren voor twee- en driedimensionale video, aansturing van beeldschermen en circuits voor het decoderen van gecomprimeerde video (VP8, VP9, HEVC, H.264, H.265). Daarnaast is voorzien in onder meer analoge en digitale audio en ook in standaard-I/O, netwerk- en seriële communicatie. Databeveiliging wordt verzorgd door encryptie-eenheden (van AES256, RSA4096 en SHA tot ECC en ARC4), aangevuld met een ware-toevalsgenerator, afgeschermde real-time klok en 32 Kbyte versleuteld werkgeheugen.

 

Ontwikkelkit

Hoewel de Dart MX8M Mini met die CPU in de eerste plaats is toegerust voor het verwerken van video- en audiostromen, het inlezen van analoge en digitale camerabeelden en andere grafische taken, zijn dat niet de enige toepassingen die Variscite nastreeft. De producent heeft ook een aantal communicatiefaciliteiten toegevoegd, zoals 10/100/1000-Mbit/s Ethernet, Wifi 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2/BLE, USB en seriële dataoverdracht (Uart, I2C, SPI). Hiermee zou het printje zich tevens lenen voor protocolconvertors, IoT, machinekoppelingen en dergelijke. Gebruik van bouwstenen met een temperatuurbereik van -40 tot 85 °C ondersteunt inzet in industriële condities.


Door al die in- en uitvoerfaciliteiten wordt het gezien de afmetingen van het kaartje voor ontwikkelaars nog een klus om de benodigde signalen naar buiten te voeren. Dat blijkt ook uit het bijbehorende evaluatiebord, de Var-DT8M. Voornaamste taak hiervan is om de diverse poorten en I/O-lijnen beschikbaar te stellen via connectoren op normaal formaat. Dat lukt grotendeels maar vergt wel een print van 15 bij 9 cm, ruim acht maal de oppervlakte van de module zelf.

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
Adelco Electronics BV

Gerelateerd nieuws

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

MIT-onderzoekers hebben een robotarm in staat gesteld zijn plek in de 3D-ruimte te begrijpen, alleen door beweging- en positiegegevens van zijn eigen ‘gesensoriseerde huid’ te gebruiken.

Van aardolie naar hout in de chemische industrie: niet duurder, wel duurzamer

Plastics en schoonmaakmiddelen van hout: niet duurder, wel duurzamer

Een interdisciplinair onderzoeksteam heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie. Ze keken daarbij niet enkel naar de technologische uitwerking, maar ook of dat scenario economisch…

Project Digitale Fabriek van de Toekomst van start

Project Digitale Fabriek van de Toekomst van start

Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven vond woensdag de kick-off plaats van het innovatieproject Digitale Fabriek van de Toekomst. Met dit project worden de randvoorwaarden voor de digitale fabriek van de…

Laatste nieuws

Maritime Innovation Award (video)

Maritime Innovation Award (video)

Bedrijven die slimme dingen hebben bedacht voor de scheepvaart, kunnen meedingen naar de Maritime Innovation Award 2020. Indienen kan tot 24 april. De winnaar van 2019? Zeilen voor vrachtschepen.

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Een vliegende motorfiets, een eitje, een lucht-Segway en een matras met vinnen. Zo zien de concurrenten eruit van het Delftse Silverwing, dat zelf met een soort walvis-met-grote-rotoren het luchtruim in gaat. Welk van…

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Venus is een vijandige omgeving voor zowat alles. Inclusief sondes. En hoewel Nasa denkt dat het Venus-resistente elektronica heeft, betekent dit nog niet dat toekomstige rovers klaar zijn om het helse oppervlak van de…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL