EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

HF-analysator op afstand bestuurd via Ethernet-netwerk

29 april 2019 om 10:25 uur -

Signalen kunnen onder meer als spectrogram worden weergegeven

Eigenlijk is het een onderschatte prestatie van ontwerpers van radiofrequente apparatuur dat hun ontvangers in de steeds dichter wordende brij aan signalen van geheel uiteenlopende aard en sterkte nog de voor hen relevante piepjes eruit weten te pikken. De niveaus lopen van -130 dBm bij GPS tot +30 dBm bij op vol vermogen zendende WLAN-toegangspunten en 4G-telefoons. Vaak opereren die toestellen in dezelfde of dicht bij elkaar zittende frequentiebanden. En dan is er nog de invloed van stoorbronnen, obstakels, reflecties, interferenties en onder invloed van onder andere relatieve luchtvochtigheid wisselende propagatie door de lucht. In veel gevallen hebben die ook nog eens een zeer tijdelijk karakter, wat het opsporen ervan lastig kan maken.

Onder andere voor dit soort toepassingen heeft Narda een instrument uitgebracht waarmee desgewenst gedurende langere tijd kan worden gemeten en die volledig op afstand wordt bediend en beheerd. Deze SignalShark Remote 3320 zou onder andere zijn in te zetten bij het uitrollen van volgende-generatie infrastructuren, zoals IoT en 5G. Over een bandbreedte van 40 MHz detecteert en analyseert hij hoogfrequente signalen in het bereik van 8 kHz tot 8 GHz.

 

Wat deze en ook wat betreft zijn overige specificaties betreft, komt hij in grote lijnen overeen met de eerder uitgebrachte, draagbare SignalShark. Beide uitvoeringen hebben een onder Windows 10 draaiende computer als basis. Alleen ontbreekt bij de 3320 het kleurenscherm. In plaats daarvan zit de hardware in een behuizing voor rekmontage en worden data en commando's volgens het SCPI-protocol uitgewisseld via Ethernet.

 

Analyse

Volgens de specificaties kan het instrument in een continue signaalstroom eenmalige voorvallen met 100% zekerheid onderscheppen als die 3,125 µs of langer duren. De I/Q-waarden hebben een resolutie van 16 bit, overeenkomstig de eisen van de Vita 49-norm, en worden doorgestuurd in een tempo van 20 MHz. In de spectrummodus haalt de analysator een scansnelheid tot 50 GHz/s waarbij de resultaten in real-time kunnen worden weergegeven maar ook als spectrogram of met fosfor-emulatie.

 

De 3320 is uitgerust met vier HF-ingangen en welke daarvan wordt gebruikt, is op afstand te bepalen. Op die manier is het mogelijk om, al naargelang de gewenste frequentieband of richtinggevoeligheid, een ander type antenne te gebruiken zonder dat deze fysiek hoeft te worden gewisseld. Dit kan ook een mechanisch richtbare variant zijn, bijvoorbeeld om een bron te lokaliseren of verschillen in looptijd te bepalen.

 

Meerdere eenheden kunnen worden gekoppeld voor het uitvoeren van complexe metingen. Zo kunnen ze in cascade opereren om een grotere bandbreedte te bestrijken of op een verschillend bereik worden ingesteld en op die manier overzicht over een breed spectrum combineren met detailwaarnemingen.

 

www.cnrood.com

Gerelateerd nieuws

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

‘Gesensoriseerde huid’ helpt zachte robots hun omgeving te begrijpen

MIT-onderzoekers hebben een robotarm in staat gesteld zijn plek in de 3D-ruimte te begrijpen, alleen door beweging- en positiegegevens van zijn eigen ‘gesensoriseerde huid’ te gebruiken.

Composieten innovaties voor een vliegtuigmotor

Composieten innovaties voor een vliegtuigmotor

Een indrukwekkende ontwikkeling die belooft de luchtvaart milieuvriendelijker te maken, is de next-generation civil tiltrotor (NGCTR) van de Italiaanse vliegtuigbouwer Leonardo: een demonstrator voor een tiltrotor die…

Project Digitale Fabriek van de Toekomst van start

Project Digitale Fabriek van de Toekomst van start

Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven vond woensdag de kick-off plaats van het innovatieproject Digitale Fabriek van de Toekomst. Met dit project worden de randvoorwaarden voor de digitale fabriek van de…

Laatste nieuws

Fiscaal voordeel voor stikstofreducerende bedrijfsmiddelen

Fiscaal voordeel voor stikstofreducerende bedrijfsmiddelen

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) stimuleren ondernemers in de industrie om stikstofreducerende bedrijfsmiddelen aan te schaffen door fiscaal voordeel te bieden.…

Kan Cern helpen om financiële markten te begrijpen?

Kan Cern helpen om financiële markten te begrijpen?

Tijdens een bezoek aan Cern realiseerde hoogleraar marktkunde Joost Pennings van de WUR zich dat er overeenkomsten zijn tussen de miljarden deeltjesbotsingen in de deeltjesversneller en de flitshandel op de…

Qubits en hun besturingselektronica passen bíjna op één chip

Qubits en hun besturingselektronica passen bíjna op één chip

Intel en QuTech hebben een geïntegreerd circuit ontwikkeld dat bij extreem lage temperaturen werkt en qubits kan aansturen. Dit maakt de weg vrij voor de integratie van qubits en hun besturingselektronica op één chip.

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL