EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Chinese spionnen stelen bedrijfsgeheimen van ASML

11 april 2019 om 09:54 uur -

Chinese spionnen stelen bedrijfsgeheimen van ASML

Chinese spionnen hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van ASML. Dat blijkt uit onderzoek van het FD. De daders zijn hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. De schade loopt in de honderden miljoenen euro's.

De spionnen werkten jarenlang in de ASML-vestiging in het Amerikaanse San Jose en kopieerden daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen. Die werden doorgesluisd naar de Chinese start-up XTAL - dat vervolgens grote klanten, waaronder Samsung, wegkaapte bij ASML. Dit leidde tot wantrouwen bij de Nederlanders; eind 2018 werd XTAL veroordeeld tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar.


Probleem is: hoe nu verder. China is een belangrijke groeimarkt voor ASML, dat tot nu toe vertrouwt op zijn technologische voorsprong en de beloften van hooggeplaatste Chinese ambtenaren die kopieergedrag laken. Volgens China-kenners is dit echter een lachertje: het land heeft nog nooit blijk gegeven van respect voor intellectueel eigendom en de meerjarenstrategie Made in China 2025 dicteert dat China een hoofdrol moet krijgen in de halfgeleidersector.


Tegelijkertijd oefent Amerika steeds meer protectionistische druk uit. En één van de belangrijke onderdelen van de EUV-machines - de lichtbron - is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Cymer dat ASML in 2012 overnam. De technologie is ontwikkeld voor het Star Wars-programma en valt zodoende onder het Wassenaar Arrangement, een akkoord over de beperking van de export van technologieën die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.


De vraag lijkt dus: zwicht Veldhoven voor druk of angst, wordt het voorzichtig, of blijft het vertrouwen?

 

 

Bron: Financeel Dagblad

Gerelateerd nieuws

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium: de Europese Commissie heeft de ERC Starting Grants weer toegekend en 6 gingen er naar Nederlands engineering-gerelateerd onderzoek.

Robotdraad glibbert door de hersenen

Robotdraad glibbert door de hersenen (video)

MIT-ingenieurs hebben een magnetisch bestuurbare, draadachtige robot ontwikkeld die door nauwe, kronkelende paden kan glijden, zoals het vaatstelsel van de hersenen.

Laatste nieuws

Zweedse auto's rijden op hout dankzij Nederlandse innovatie

Zweedse auto's rijden op hout dankzij Nederlandse innovatie

Dankzij een Nederlandse vinding gaan in Zweden binnenkort auto’s rijden op benzine gemaakt van houtafval, zoals zaagsel. TechnipFMC en BTG-BTL gaan in dit Scandinavische land een fabriek ontwerpen en bouwen waar van…

Apparaten printen waarin de elektronica al is ingebed

Apparaten printen waarin de elektronica al is ingebed

Aan het MIT is een methode ontwikkeld om met standaard 3D-printers apparaten te produceren waarin de elektronica al is ingebed. De onderzoekers gebruiken filamenten met ingebedde circuits om complexe vormen af te drukken…

De puzzel van 3D-betonprinten: van laagjes naar bruggen

De puzzel van 3D-betonprinten: van laagjes naar bruggen

De belofte van bouwen met een 3D-betonprinter is groot: vormvrijheid, gepersonaliseerde ontwerpen, sneller bouwen, en duurzaamheid. Niet gek daarom dat de laatste jaren wereldwijd allerlei initiatieven op dit gebied…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL