EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Nieuw onderzoekscentrum voor grootschalige CO2-vrije productie waterstof

20 december 2018 om 18:35 uur -

Het Hydrohub-gebouw

ECN part of TNO gaat de grootschalige duurzame productie van waterstof middels water-elektrolyse onderzoeken in het Energy Transition Centre van de Hanzehogeschool Groningen, de zogeheten Hydrohub. Waterstofgebruikers en technologieleveranciers kunnen zich aansluiten bij het lopende onderzoeksprogramma.

De Hydrohub is een initiatief van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) waarin 13 organisaties samenwerken. Doel is om nog voor 2030 kostenefficiënt, grootschalig en CO2-vrij waterstof te produceren in Nederland.


Ook andere kennisinstellingen en bedrijven kunnen de Hydrohubs elektrolyse-installaties van een halve megawatt innovaties gebruiken om uit eigen lab te onderzoeken en testen. Bij onderzoeken op die schaal wordt duidelijk of er nieuwe problemen de kop opsteken en hoe de technologie zich zal gedragen bij opschaling. Als de elektrolyse-technologie in de Hydrohub eenmaal goed werkt, is deze volgens de initiatiefnemers snel te vertalen naar een elektrolyse-installatie op industriële gigawattschaal.

 

Groene waterstof productie

In Nederland produceert de industrie jaarlijks zo'n 800.000 ton waterstof voor gebruik in de eigen productieprocessen. Dat gebeurt nu door aardgas bij hoge temperaturen om te zetten in waterstof en CO2. Door over te gaan op elektrische productie van waterstof slaat de industrie twee vliegen in één klap: zowel het aardgasgebruik als de CO2-uitstoot verminderen fors. Daarvoor zijn elektrolyse-installaties nodig die met behulp van duurzaam opgewekte stroom water op grote schaal, goedkoop en efficiënt kunnen omzetten in waterstof en zuurstof.

 

Lage-temperatuur waterelektrolyse

De partners onderzoeken de ontwikkeling van de Alkaline en Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolyse technologie. Dit zijn de twee nu commercieel beschikbare technologieën die nog veel goedkoper moeten worden. Voor beide typen worden stapelingen van elektrolysecellen geïnstalleerd, zogenaamde stacks. Belangrijk is dat bij de stacks die in de Hydrohub worden geïnstalleerd, de grootte van de cellen representatief is voor de grootte van de huidige commerciële systemen. Alleen dan is het mogelijk om de testresultaten te vertalen naar de prestaties van grote systemen.

 

Opschaling

De huidige beschikbare elektrolyse-installaties met een vermogen van enkele megawatts zijn veel te klein om de industrie van waterstof te voorzien. Om helemaal over te schakelen op duurzame waterstof heeft de industrie elektrolyse-installaties nodig met een totaal vermogen van vele gigawatts. Deze installaties moeten relatief goedkoper zijn in aanschaf en veel slimmer dan de huidige kleine installaties. Daarnaast moeten ze betrouwbaar zijn en onderhoudsarm.

 

Petten

In het elektrochemische laboratorium in Petten, genaamd het ‘Faraday lab', werkt ECN part of TNO aan de ontwikkeling van waterstofproductie met behulp van PEM elektrolyse. Hoe kunnen we goedkopere en beschikbare materialen gebruiken en tegelijkertijd ook de levensduur en efficiëntie vergroten van het elektrolyse proces. De ontwikkeling wordt samen gedaan met Nederlandse toeleveranciers van bijvoorbeeld membranen en coatings. Hierbij worden bijvoorbeeld met behulp van duurtesten innovatieve materialen onderzocht op een kleine schaal. Maar ook wordt gekeken hoe je de fabricageprocessen voor elektrolysers kunt verbeteren en opschalen. Deze aspecten samen leiden tot verbeteringen in het ontwerp van de elektrolyser die uiteindelijk op een representatieve schaal moeten worden toegepast.


De combinatie van het Faraday laboratorium en het Hydrohub onderzoekscentrum dienen ervoor om te zorgen dat er meer kennis en ervaring beschikbaar komt over de ontwikkeling en inzet van waterstofproductie door middel van waterelektrolyse. ECN part of TNO leidt het onderzoek op het gebied van PEM elektrolyse binnen de Hydrohub, en stelt ook faciliteiten van het Faraday lab ter beschikking.

 

Hele keten

ECN part of TNO is actief in de hele waterstofketen. Van optimalisatie van de waterstofproductie in het Faraday lab tot aan het gebruik van waterstof in mobiliteit en de toepassing in de chemische industrie binnen het VoltaChem-programma.

Gerelateerd nieuws

ILT: meer energiebesparing industrie mogelijk door vervangen oude elektromotoren

Snelle energiebesparing industrie mogelijk door vervangen oude elektromotoren

Met het vervangen van oude elektromotoren door zuiniger motoren kan de industrie meer energie besparen en zo een grotere bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat concludeert de Inspectie…

Werken aan grootste windturbine ooit

Werken aan grootste windturbine ooit

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een…

Battery 2030+ coördineert EU zoektocht naar batterij van de toekomst

Battery 2030+ coördineert EU zoektocht naar batterij van de toekomst

Batterij-wizzard Kristina Edström van de Uppsala universiteit in Zweden gaat Europa’s zoektocht naar de batterijen van de toekomst stroomlijnen. Deze maand begint haar initiatief Battery 2030+ aan een tien jaar lang…

Laatste nieuws

Golfplaten met geïntegreerde zonnecellen: ‘Potentie van miljoenen m2’

Golfplaten met geïntegreerde zonnecellen: ‘Potentie van miljoenen m2’

Miljoenen vierkante meters golfplaten met asbest vervangen. Dat is in een notendop de ambitie die ten grondslag ligt aan een proefproject in de Wijk van Morgen in Heerlen. Als onderdeel van het Europese innovatieproject…

Bouw NunaX zonne-auto van start op Polymer Science Park (video)

Bouw NunaX zonne-auto van start op Polymer Science Park (video)

Op het Polymer Science Park in Zwolle wordt sinds gisteren gebouwd aan NunaX, de nieuwe versie van de zonne-auto waarmee het studententeam van de TU Delft weer de beroemde Solar Challenge in Australië wil winnen.

Zelfherstellend composiet voor windturbines en vliegtuigvleugels

Zelfherstellend composiet voor windturbines en vliegtuigvleugels

Onderzoekers van het laboratorium voor verwerking van geavanceerde composieten van de Zwitserse EPFL Universiteit hebben een materiaal ontwikkeld dat heel gemakkelijk zichzelf kan herstellen na beschadiging. Dit…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL