EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Duitsland krijgt eerste waterstofinstallatie op industriële schaal

22 oktober 2018 om 09:47 uur -

Schema van een power-to-gas installatie op basis van windenergie

Als het aan TenneT, Gasunie Deutschland en Thyssengas ligt, komt de grootste Power-to-Gas pilot-installatie in Duitsland in Nedersaksen. De netwerkexploitanten willen met een 100 megawatt installatie een eerste ervaring opdoen met Power-to-Gas op industriële schaal.

Locaties die in aanmerking komen, liggen nabij de TenneT-transformatorstations Diele en Conneforde, waar voornamelijk offshore-windenergie uit de Noordzee wordt verzameld en gedistribueerd.


De installatie wordt vanaf 2022 stapsgewijs op het net aangesloten en zet groene stroom om in gas om zo nieuwe opslagmogelijkheden voor duurzame elektriciteit te ontsluiten. De partners concentreren zich daarbij op de uitgebreide koppeling van de sectoren energie, transport en industrie. De in gas omgezette groene stroom kan dus niet alleen via bestaande gasleidingen van de Noordzee naar het Ruhrgebied worden getransporteerd, maar kan ook beschikbaar worden gemaakt voor mobiliteit via waterstoftankstations en aan de industrie via opslag in cavernes.


De minister van Milieu en Energie van Nedersaksen, Olaf Lies, over het project: "De uitbreiding van windenergie op land en op zee vordert. We moeten de energietransitie echter niet uitsluitend zien als betrekking hebbend op elektriciteit. Met name de sectorkoppeling is van groot belang. Het is nu belangrijk dat we industriële beleidsnormen voor de installaties realiseren. Vooral de combinatie van elektriciteits- en gasnetten biedt een groot ontwikkelingspotentieel."


Voor TenneT is Power-to-Gas interessant omdat het elektriciteitsnet hiermee kan worden voorzien van flexibiliteit.

 

Een taak van ingenieurs

"De bouw van een grote Power-to-Gas-installatie maakt ook duidelijk dat de energietransitie een taak van ingenieurs moet worden om te kunnen slagen", aldus Thomas Gößmann, bestuursvoorzitter van Thyssengas. "Technische innovaties en het sectoroverstijgend zoeken naar haalbare technologische oplossingen zijn de beslissende succesfactoren voor de energietransitie. Als we de moed hebben om onze sterke punten op technologiegebied gericht samen te brengen, dan zullen we uiteindelijk ook succesvol zijn. We hebben nu een kader nodig voor de rendabele ontwikkeling van technologische knowhow."
 

Reacties (2)

Geachte Chris,
Ik zie op diezelfde Agorameter dat regelmatig de prijs per MWh zeer laag is en dus op deze momenten niemand iets verdient aan het maken van de stroom, dit vraagt om oplossingen.
Johnny, 30 oktober 2018 08:36
Helaas zegt u er niet bij dat 50% van de kostbare elektrische energie vernietigd wordt. Ook niet dat de integrale kostprijs van de geproduceerde waterstof minimaal vijf keer zo hoog is als aardgas. Ook niet dat er in Duitsland nog nooit overschotten aan wind en zone-energie zijn geweest (zie Agorameter).
Maar goed, daar bent u niet de enige in. Dergelijke informatie wordt in alle waterstoflobby-verhalen achterwege gelaten.
Chris Lappee, 25 oktober 2018 08:45

Gerelateerd nieuws

Bouw machines die gebruiker niet wil manipuleren

‘Bouw machines die de gebruiker niet wíl manipuleren’

Machines worden steeds geavanceerder en meer geautomatiseerd. Ze produceren sneller terwijl de machineveiligheid gegarandeerd moet blijven. Hoe zorg je ervoor dat je aan alle mechanische en elektrische eisen voldoet? En…

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Ruim een maand na de bijna-botsing tussen een drone met een traumahelikopter bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is een droneradar geplaatst om het luchtruim boven de stad Enschede in kaart te brengen. Het drone…

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai Motor heeft zijn eerste hybride auto met zonnedak gepresenteerd. De silicium panelen kunnen de accu met 30 tot 60% per dag opladen, ook tijdens het rijden. In zes uur per dag kan het rijbereik op jaarbasis zo…

Laatste nieuws

Eíndelijk in evenwicht met je robotstaart

Eíndelijk in evenwicht, dankzij robotstaart (video)

Altijd al last gehad van evenwichtsproblemen? Dan kun je nu een robotstaart aangespen die helpt om je in balans te houden. Misschien ook handig voor werken op hoogte en onder rare hoeken. Zoals in de industrie.

Plastics2Fuel: schone diesel uit Noordzee-zwerfplastic

Plastics2Fuel: schone diesel uit Noordzee-plastic (video)

In Amsterdam wordt momenteel een fabriek gebouwd die dagelijks 96 ton afvalplastic gaat omzetten in transportbrandstof. Op jaarbasis levert dat ongeveer 35 miljoen liter brandstof op.

 Drones leveren auto-onderdelen aan Seat-fabriek (video)

Drones leveren auto-onderdelen aan Seat-fabriek (video)

Seat gaat drones inzetten om de flexibiliteit van haar productielijn te verbeteren. De drones zullen auto-onderdelen vervoeren tussen het logistieke centrum en de Seat-fabriek twee kilometer verderop.

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL