EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Duitsland krijgt eerste waterstofinstallatie op industriële schaal

22 oktober 2018 om 09:47 uur -

Schema van een power-to-gas installatie op basis van windenergie

Als het aan TenneT, Gasunie Deutschland en Thyssengas ligt, komt de grootste Power-to-Gas pilot-installatie in Duitsland in Nedersaksen. De netwerkexploitanten willen met een 100 megawatt installatie een eerste ervaring opdoen met Power-to-Gas op industriële schaal.

Locaties die in aanmerking komen, liggen nabij de TenneT-transformatorstations Diele en Conneforde, waar voornamelijk offshore-windenergie uit de Noordzee wordt verzameld en gedistribueerd.


De installatie wordt vanaf 2022 stapsgewijs op het net aangesloten en zet groene stroom om in gas om zo nieuwe opslagmogelijkheden voor duurzame elektriciteit te ontsluiten. De partners concentreren zich daarbij op de uitgebreide koppeling van de sectoren energie, transport en industrie. De in gas omgezette groene stroom kan dus niet alleen via bestaande gasleidingen van de Noordzee naar het Ruhrgebied worden getransporteerd, maar kan ook beschikbaar worden gemaakt voor mobiliteit via waterstoftankstations en aan de industrie via opslag in cavernes.


De minister van Milieu en Energie van Nedersaksen, Olaf Lies, over het project: "De uitbreiding van windenergie op land en op zee vordert. We moeten de energietransitie echter niet uitsluitend zien als betrekking hebbend op elektriciteit. Met name de sectorkoppeling is van groot belang. Het is nu belangrijk dat we industriële beleidsnormen voor de installaties realiseren. Vooral de combinatie van elektriciteits- en gasnetten biedt een groot ontwikkelingspotentieel."


Voor TenneT is Power-to-Gas interessant omdat het elektriciteitsnet hiermee kan worden voorzien van flexibiliteit.

 

Een taak van ingenieurs

"De bouw van een grote Power-to-Gas-installatie maakt ook duidelijk dat de energietransitie een taak van ingenieurs moet worden om te kunnen slagen", aldus Thomas Gößmann, bestuursvoorzitter van Thyssengas. "Technische innovaties en het sectoroverstijgend zoeken naar haalbare technologische oplossingen zijn de beslissende succesfactoren voor de energietransitie. Als we de moed hebben om onze sterke punten op technologiegebied gericht samen te brengen, dan zullen we uiteindelijk ook succesvol zijn. We hebben nu een kader nodig voor de rendabele ontwikkeling van technologische knowhow."
 

Reacties (2)

Geachte Chris,
Ik zie op diezelfde Agorameter dat regelmatig de prijs per MWh zeer laag is en dus op deze momenten niemand iets verdient aan het maken van de stroom, dit vraagt om oplossingen.
Johnny, 30 oktober 2018 08:36
Helaas zegt u er niet bij dat 50% van de kostbare elektrische energie vernietigd wordt. Ook niet dat de integrale kostprijs van de geproduceerde waterstof minimaal vijf keer zo hoog is als aardgas. Ook niet dat er in Duitsland nog nooit overschotten aan wind en zone-energie zijn geweest (zie Agorameter).
Maar goed, daar bent u niet de enige in. Dergelijke informatie wordt in alle waterstoflobby-verhalen achterwege gelaten.
Chris Lappee, 25 oktober 2018 08:45

Gerelateerd nieuws

Metamaterialen met meer dan 100 vormen

Sommige metamaterialen kunnen in wel 100 vormen springen (video)

Onderzoekers van Amolf bestuderen 3D structuren die verschillende vormen kunnen aannemen, met het doel om metamaterialen te maken die meerdere eigenschappen hebben. De onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om de…

Bommetje onder supergeleidingstheorie

Bommetje onder de supergeleidingstheorie

Metingen aan een supergeleider laten een scherpe overgang zien tussen een gewoon metaal en een zogeheten 'vreemd' metaal. Maar wat pas echt vreemd is: de overgang verliest die scherpte weer als de temperatuur…

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Het succes van IoT, dat bestaat uit veel kleine en autonoom werkende sensoren, hangt in hoge mate af van het energieverbruik. De energie die nodig is om de fysieke signalen om te zetten in digitale data, kan nog flink…

Laatste nieuws

Industrie investeert niet meer in uitbreiding, maar in vervanging

Industrie investeert niet meer in uitbreiding, maar in vervanging

Producenten verwachten in 2020 2% minder te investeren dan in 2019. Dit meldt het CBS op basis van de halfjaarlijkse enquête over investeringsverwachtingen onder bedrijven met 10 of meer werknemers in de industrie.

Lood wordt keihard onder druk

Pantsers van lood: zacht onder normale omstandigheden, keihard bij impact

Lood, onder normale omstandigheden zo zacht dat het moeilijk te bewerken is, gaat op dezelfde manier reageren als veel sterkere metalen wanneer het snel wordt samengeperst bij hoge druk. Deze kennis kan helpen bij het…

Tot 30% meer capaciteit voor lithium-ionbatterijen

Tot 30% meer capaciteit voor lithium-ionbatterijen

Door structurele veranderingen te bestuderen tijdens de synthese van kathodematerialen voor toekomstige high-energy lithium-ionbatterijen, hebben onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) en…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL